Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det vil være store forskjeller, men en kommune bør nok ha minst 3.000 innbyggere for å kunne levere gode velferdstjenester i fremtiden, sier Venstre-leder Lars Sponheim til tv2nyhetene.no

Det betyr at 162 av landets 430 kommuner faller under Sponheims grense for hvor mange som bør bo i en kommune.

Vil ikke tallfeste
Foreløpig vil ikke Venstre konkludere med hvor mange kommuner Norge trenger, men partileder Lars Sponheim legger ikke skjul på at han vil ha betydelig færre rådhus.

- Vi har ikke behov for å stå i rådhuset og skjelle ut teknisk etat. Vi gjør av ren og skjær lykke og glede av og til, men verden har forandret seg, sier Sponheim.

Mange kommuner har i dag problemer med å skaffe seg nok kvalifisert arbeidskraft. Venstrelederen frykter at de vil bli for små til å ta seg av sentrale velferdsoppgaver i fremtiden.

- Det må ikke være sånn at en rådmannslønn alene utgjør en stor andel av et kommunebudsjett. Spesialistsykepleiere er viktigere enn rådmenn, mener Venstrelederen.

Vil ofre egen kommune
Både Venstres leder og generalsekretær Terje Breivik kommer fra Ulvik herad i Hordaland hvor de har vært ordførere. Ingen av de to har noen problemer med å si at hjemkommunen bør slå seg sammen med nabokommunene.

- Jeg er lykkelig i en kommune med 1100 innbyggere, men ser at det kan bli mer lykke enn nytte, sier Sponheim.

Da Venstrelederen ble valgt til ordfører i 1988 var noe av det første han gjorde å ta til orde for kommunesammenslåing. Om noen år vil Hardangerbrua binde sammen flere kommuner i regionen. Venstrelederen mener det vil redusere behovet for antall rådhus.

- Om du står midt på brua vil du ha et kvarter å kjøre til rådhuset i Ulvik med 1100 uinnbyggere, et kvarter til rådhuset i Granvin med 1000 innbyggere, et kvarter til rådhuset i Eidfjord som er stort og fint og betjener 1000 innbyggere og et kvarter til Kinsarvik og rådhuset i Ullensvang som har 4000 innbyggere, sier Sponheim.

Gulrot, ikke pisk
Selv om Sponheim ikke vil tegne det nye Norgeskartet, men overlate jobben til KS og kommunene selv, sier han at Venstre jobbe for å stimulere kommuner til frivillig sammenslåing. Som eksempel peker han på at Bondevik-regjeringen sørget for å bevilge penger til bro mellom Aure og Tustna da kommunene sa ja til sammenslåing.

Fra før har både Fremskrittspartiet og Høyre sagt at de ønsker færre kommuner. Dermed kan det bli flertall på Stortinget for et nytt Norgeskart etter neste valg. Men å kutte fra dagens 430 til 160 kommuner slik Fremskrittspartiet ønsker mener Venstrelederen er å gå for drastisk til verks.

- Det er å gå for drastisk til verks, sier Sponheim.

Sjekk hvilke kommuner Sponheim mener bør slås sammen. Klikk og zoom i det interaktive kartet!

Klikk på de røde prikkene for mer informasjon om kommunene.