Arbeidsplasser mot familieøkonomi, Barack Obama mot John McCain. (Foto: Scanpix)
Arbeidsplasser mot familieøkonomi, Barack Obama mot John McCain. (Foto: Scanpix)

Obama knuser McCain

Fersk meningsmåling viser at Obama leder stort over McCain foran presidentvalget i USA.

Hadde presidentvalget funnet sted i dag ville Barack Obama fått en overveldende seier over John McCain viser en ny meningsmåling fra Los Angeles Times og Bloomberg. Ifølge målingen får Obama 49 prosent av stemmene mens McCain kun får 37 prosent. Dermed leder den demokratiske kandidaten med 12 prosentpoeng.

Tror du Obama blir president i USA? Du kan si din mening under artikkelen.

Les også: Hollywood for Obama

Kan lede enda mer
Men målingen viser også at hvis de uavhengige kandidatene Ralph Nader og Bob Barr er med helt inn og står på stemmeseddelen øker Obama sin ledelse til hele 15 prosentpoeng. Denne målingen er derfor nær identisk med målingen fra nyhetsmagasinet Newsweek hvor Obama får en ledelse på nettopp 15 prosentpoeng.

- Det er et demokratisk år og demokratene har ledelsen, konkluderer valgforsker Susan Pinkus, som står bak målingen, til Los Angeles Times.

Republikanernes kandidat, John McCain, får såpass svake tall fordi han ikke har overbevist de konservative velgerne som sist avgjorde presidentvalget til George W. Bush sin fordel, slår Pinkus fast.

Kvinnene heier på Obama
Samtidig når Barack Obamas popularitet bredt. Både blant ungdommen, kvinnene, afroamerikanerne og de største minoritetsgrupper står han høyere i kurs enn sin rival McCain. Dessuten forteller målingen at nær halvparten av alle hvite velgere vil stemme på Obama.

En annen viktig årsak til Obamas ledelse er at Hillary Clintons tilhengere etter hvert er i ferd med å slutte seg til støtten til Obama. Det er nå kun 11 prosent av Clintons velgere som sier de vil stemme på McCain.

Minst populære noensinne
Som om ikke dette var nok for republikanerne så viser målingen dessuten at George W. Bush vil forlate Det hvite hus som den minst populære presidenten noensinne. Det er nå kun 23 prosent av amerikanerne som synes at han gjør en god jobb som president i USA.