Preben Mylvaganam  (Foto: TV 2)
Preben Mylvaganam (Foto: TV 2)

Seksåring offer for legeskandale

Ullevål sykehus får kraftig kritikk fra Helsetilsynet etter at de ville avslutte livet til seks år gamle Preben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ullevål sykehus startet i 2006 en avsluttende behandling av 6-åringen, Preben, som de mente var hjernedød.

Preben fikk hjertestans i en gymtime og ble sendt på Ullevål sykehus hvor han ble liggende i respirator. Etter noen uker mente legene at det var ingen grunn til å holde ham i live.

- Vi ble fortalt av overlegen at Preben aldri ville våkne, aldri kom til å snakke, ikke se og ville aldri kjenne oss igjen, forteller Srideva Mylvaganam til tv2nyhetene.no.

Aktiv dødshjelp
I februar 2006 får foreldrene en artikkel om terminal behandling fra Ullevål sykehus. I brevet beskrives en metode for hvordan Prebens liv skal avsluttes.

- Vi ga klar beskjed om at dette ville vi ikke være med på. Vi visste at Preben ville bli bra, sier Mylvaganam.

Ba om hjelp fra utlandet
Foreldrene nektet å gi opp og kontaktet leger i Kentucky i USA og London. Etter å ha sendt MR-bilder fikk de svar fra legene om helt andre prognoser enn hva de hadde fått på Ullevål. Ifølge de utenlandske legene hadde ikke hjertestansen skadet hjernen så alvorlig som først antatt.

- Vi merket at Preben begynte å respondere på ting vi gjorde. Når vi spilte mp3-spilleren for han så smilte han, forteller faren.

Avviste tegn på bedring
Han forteller at Preben også svarte på meldinger ved å lukke øynene. Han reagerte også på kroppskontakt. Alle disse tegnene ble avvist av legene som betydning for at han hadde blitt bedre.

(Se reportasjen om Preben Mylvaganam på TV 2, mars 2006)

249434

Begynte å snakke
I mars 2006 våknet plutselig Preben og begynte å snakke.

- Han begynner i 4. klasse til høsten. Han leser og skriver og er en glad gutt, forteller en stolt far til tv2nyhetene.no.

Preben sitter fortsatt i rullestol, men ifølge prognosene legene har gitt, så vil han også etter hvert kunne gå.

- Han klarer å stå hvis jeg holder han, sier Mylvaganam.

Han forteller videre at han er svært skuffet over sykehuset som ikke tok signalene fra Preben på alvor. Han er sjokkert over at de kunne ta en så alvorlig beslutning uten å være helt sikker.

- Vi reddet livet hans
- Hadde det ikke vært for at vi nektet å gi opp, så ville gutten vår vært død i dag, forteller faren.

Helsetilsynet ser nå svært alvorlig på saken. I en rapport gir de nå Ullevål sykehus frist til 1. september til å dokumentere for rutinene som konkluderte med den drastiske beslutningen som ble gjort.

Ifølge rapporten skal foreldrene heller ikke fått innsyn i flere av journalene og dokumentene de har krav på.

Innrømmer feil
Klinikksjef ved Ullevål sykehus, Jens Grøgaard sier til tv2nyhetene.no at sykehuset tar selvkritikk og innrømmer at det var for tidlig å gå inn med en slik alvorlig prognose.

- Det var for tidlig å gå så detaljert inn på hvilken type behandling Preben skulle få, sier Grøgaard.

Han forteller også at de har en god dialog med Helsetilsynet og tar rapporten meget alvorlig.

- Vi arbeider bevisst med å levere inn alt av dokumenter som Helsetilsynet forlanger, sier klinikksjefen. Han sier også at han beklager måten foreldrene fikk beskjed om den terminale behandlingen på, men påpeker samtidig at det pågikk en muntlig dialog mellom legene og foreldrene.

- Foreldrene var veldig klare på at det ikke var riktig å trappe ned på behandlingen, sier Grøgaard.

Han innrømmer at tvilen fra foreldrene forandret hele situasjonen og sannsynligvis reddet livet til Preben.

Les konklusjonen fra rapporten her:

"Helsetilsynet i Oslo og Akershus finner at Ullevål universitetssykehus har opptrådt i strid med kravet til faglig forsvarlighet i spesialhelsetjenesteloven paragraf 2-2 "

"Vi ser alvorlig på det avdekte lovbruddet, og ber om at dokumentasjon for oppdaterte rutiner for forsvarlig beslutning om å avslutte livsoppholdene behandling hos barn med hjerneskade sendes Helsetilsynet i Oslo og Akershus innen 1. september"