tsvangirai (Foto: SCANPIX/REUTERS)
tsvangirai (Foto: SCANPIX/REUTERS)

Stem på Mugabe eller dø

Presidentvalget i Zimbabwe hardner til.

Velgere i Zimbabwe får hard medfart før andre runde i presidentvalget 27. juni. Militssoldater som støtter Mugabe terroriserer befolkningen for å få dem til å stemme "riktig", skriver Chris McGreal i den sørafrikanske avisen Mail&Guardian Online.

Vil bli drept
I byen Rusape ble flere mennesker stuet sammen på et jorde av militssoldater, og fikk klar beskjed om hvem de skulle stemme på under det kommende valget.

- De sa vi ville bli drept om vi ikke stemmer på Mugabe, og at det vil bryte ut krig om han ikke vinner valget, sa en engstelig ung kvinne til reporter Chris McGreal. Straks etter løp hun avgårde i frykt for å ikke nå hjem til det uoffisielle portforbudet den lokale militsaen har innført.

Robert Mugabe har gitt samme budskap under valgkampen de siste ukene før andre runde i det kontroversielle presidentvalget skal avholdes 27. juni.

Les også: Tsvangirai arrestert igjen

Kidnappinger
Portforbudet skal være innført fordi Mugabes parti Zanu-PF ikke vil ha vitner til de forferdelige handligene som foregår på nattestid. I frykt for å tape det kommende valget, har soldater og militssoldater reist rundt og banket opp folk for å få de til å stemme på Mugabe.

Denne taktikken har nå utviklet seg til en militærstrategi som innebærer kidnappinger og drap på medlemmer av opposisjonspartiet Movement For Democratic Change. Mer enn 100 personer har blitt drept og 200 har forsvunnet i tiden etter første runde i presidentvalget i mars.

Som oftest blir likene skjult, men enkelte ganger blir de vist offentlig som et avskrekkende eksempel. En opposisjonsmann som ble drept i forrige uke ble hengt på en bil mens drapsmennene kjørte triumferende gjennom landsbyen.

Neppe rettferdig valg
Lederen for det styrende partiet i Sør-Afrika sier at et fritt valg neste uke i Zimbabwe er helt usannsynlig, men noe man kan håpe på.

- Tar man i betraktning den siste tids hendelser som volden og sabotasjen av opposisjonspartiets valgkamp, er det vanskelig å ha troen på et rettferdig valg, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.