norwegian
norwegian

- Norwegian har slurvet

Luftfartstilsynet er ikke nådig i sin kritikk av Norwegian etter at en flytekniker har godkjent fly uten gyldig sertifikat i ett år.

Luftfartstilsynet oppdaget feilen da flyteknikeren søkte om godkjenning til nytt sertifikat. Tirsdag satte Norwegian 18 fly på bakken, 16 av disse ble godkjent senere på dagen.

- Det som har skjedd er at vi har hatt en tekniker som har gjort teknisk arbeid på fly i en periode hvor han ikke har hatt gyldig sertifikat, men dette er en tekniker med 18 års erfaring, sier Bjørn Kjos, administrerende direktør i Norwegian.

Se video i vinduet over.

Svikt i systemet
Norwegian mener svikt i datasystemet er årsaken til at dette har pågått over en lengre periode.

- Vi har gått over til nye systemer i Norwegian, og da har det vært en punchefeil på sertifikatene hans. Da er prosedyren at alle de tingene han har gjort i perioden hvor han ikke har hatt gyldig sertifikater gjennomgås, sier Kjos til TV 2.

Tirsdag ble en rekke av Norwegians fly gjennomgått av sertifisert personell.

Les også: - Ekstremt alvorlig

- Kan ikke ta sjanser
Ifølge Luftfartstilsynet kan flyteknikeren ha godkjent fly uten å ha papirene i orden i så mye som ett år. Tilsynet mener det uholdbart at sertifikatet ikke har vært i orden.

- Vi er ekstremt alvorlig på denne saken. Vi kan ikke ta noen sjanser med sikkerheten til passasjerene. Her har Norwegian slurvet i kvalitetssikringen sin, og det må de ta konsekvensen av, sier fungerende informasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, Anna Brandal, til tv2nyhetene.no.

Luftfartstilsynet vil gjennomgå hele saken før de eventuelt kommer med sanksjoner.

Tar selvkritikk
Selv om selskapet anser sertifikatet til teknikeren som en formalitet som nå rettes opp i, tar de selvkritikk:

- Det er en dokumentfeil, og det er alvorlig nok. Har du ikke gyldige sertifikater skal du ikke være i befatning med et fly, sier Kjoss til TV 2.