baksaas_crop (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)
baksaas_crop (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)

Problemene ved Telenors skandale

Telenorsaken i Bangladesh etterlot seg noen løse tråder.

TV 2 har de siste dagene satt søkelys på arbeidsfohold ved Telenors underleverandører i Pakistan:
Døde på jobb for Telenor
- Kulturproblem hos Telenor
Tjener 40 øre timen

Det gir grunnlag for et fornyet blikk på skandalen i Bangladesh:

Telenor fikk massiv kritikk for arbeidsforholdene ved fire underleverandører i Bangladesh i mai i år. Den danske dokumentaren "Et tårn av løfter" fortalte om barnearbeid, dødsfall i syrebad og arbeid i opptil 75 meters høyde uten sikkerhetsline.

Dokumentaren gikk først på dansk tv og omhandlet både Ericsson og Telenor. Ericsson reagerte med å si opp forholdet til tre av selskapene i dokumentaren.

Har du tiltro til at norske selskaper har en god etisk standard ved sine virksomheter i utlandet? Du kan si din mening nederst i artikkelen.

Her i Norge prøvde Telenor å foregripe kritikken som de ventet etter at dokumentaren ble sendt på NRK2. Dagen før slo de opp en beklagelse på Telenor.no og beskrev hvilke tiltak de gjør for å endre de kritkkverdige forholdene. Kontrakten med ett av selskapene (Mizan Hatim Engineering ) ble også sagt opp umiddelbart.

LES MER: Dette lover Telenor
Telenor overså barnearbeid

Telenor advart fra flere hold
Men rimelig kjapt utkom det påstander om at Telenor må ha kjent til forholdene.

- Vi har flere ganger siden 2006 påpekt overfor Telenor at de ikke har fulgt opp arbeidet med etiske retningslinjer internt og hos leverandørene, sa Kristin Holster, daglig leder for Initiativ for etisk handel (IEH).

LES MER: - Advarte Telenor om barnearbeid

Tom Heinemann som står bak den danske dokumentaren "Et tårn av løfter" viste også overfor tv2nyhetene.no til en forskningsstudie som advarte Telenor i 2006.

- Utover å kreve at leverandører signerer Codes of Conduct og en policy-erklæring, har ikke Telenor noen kontrollmekanismer som sikrer at disse blir fulgt, konkluderte Helene Lafferty i en rapport ved Universitet i Oslo i 2006. Den kan du lese her

Vi an kollega i Dansk Radio har Heinemann fått bekreftet fra Helene Lafferty er i besittelse av rapporten. Hennes far, William Lafferty som jobber ved UiO, har samtidig opplyst dette overfor Heinemann. Informasjonssjef Hilde Tonne har til ham ikke villet bekrefte at Telenor hadde kjennskap til denne. Men i slutten av rapportens kildeliste oppgis blant annet daværende visepresident (Olaf Hypher, red.anm.) i avdelingen for miljø- og samfunnsansvar (CSR - Corporate Social Responsibility ).

- Man må formode at han rapporterer til konsernledelsen, mener Heinemann.

- Ingen i Telenor visste
Telenor har selv ikke bekreftet at de tidligere skal ha blitt varslet om de kritikkverdige arbeidsforholdene.

- Det er gjort et inntrykk av at man er blitt fortalt i Telenor om [ dette ]. Men det er ingen i Telenor som bekrefter at de har fått noe informasjon om det, sa styreleder Harald Nordvik etter et styremøte som hadde gått igjennom forholdene i saken 20. mai i år.

John Fredrik Baksaas hadde fått styrets fulle tillit.

SE HELE BEGRUNNELSEN HER

Sår tvil om Veritas
Telenor leide for øvrig inn Norske Veritas til å granske forholdene ved de fire stålverkene som er gjenstand for kritikken.

- De (Veritas) er av både konsernsjef Baksaas og informasjonssjef Hilde Tonne blitt fremhevet igjen og igjen av Telenor for å sikre uavhengighet og troverdighet. Men hvem er det som lenge har vært ansatt av Ericsson til å sikre at alt går ordentlig for seg? Ja: Norske Veritas, opplyser Heinemann og viser til denne rapporten de gjennomførte for Ericsson.

- Når man hyrer et byrå som Norske Veritas så avtaler man hva de skal sjekke. I et av de første avsnittene i rapporten, kan man lese at Veritas skal sjekke "Supply Chain Mangament" - altså hvordan kontrollen foregår hos underleverandører. At Henry Stenson fra Ericsson kan beskrive forholdene i Bangladesh for "overraskende og rystende", er en meget professjonell omgang med virkeligheten, mener Heinemann.

Veritas sin siste rapport for Telenor førte for øvrig til at det ble opprettet en ny enhet på konsernnivå, som skal sikre oppfølging av HMS hos underleverandører.

LES MER: Blir slaktet i rapport

- Baksaas for god i jobben
I finans-Norge var styrets valg å gi Baksaas full tillit ventet. Det har stormet rundt Baksaas i sjefsstolen, men han har styrt selskapet inn i en enorm ekspansjon de siste årene. På kort tid har Telenor blitt en av verdens største mobilleverandører. Aksjekursen har steget og ekspansasjonen internasjonalt har vært stor. Og siste tilskudd i veksten blir formodentlig oppkjøp av svensk-finske TeliaSonera. Mandag kveld skrev E24 at Regjeringen har gitt Telenor stilltiende klarsignal til jobbe frem et forlag til hvordan de kan kjøpe telegiganten.

- Baksaas har gjort en bra jobb. Så jeg tror markedet vil reagere veldig negativt om Baksaas blir sparket på grunn av dette, kommenterte NA24s Magnus Klever til TV 2 i forkant av styremøtet i mai. Hele argumentasjonen hører du her:

(Artikkelen fortsetter under)

242368

- Moralsk dilemma
I en kommentar datert 12. juni, begir Finansavisens redaktør Are Slettan seg til en ettertanke om Telenor i Bangladesh - og Baksaas' posisjon i saken og for selskapet generelt. Han påpeker det moralske dilemma:

- På den ene siden kan ikke vestlige selskaper lukke øynene og late som ingenting. Det er moralsk feil, og det er heller ikke god business, i alle fall ikke for virksomheter hvor omdømme og profil er viktig. På den andre siden kan en for hellig linje føre til at man ødelegger for dem man forsøker å hjelpe, nemlig arbeidstagerne i fattige land.

PS.
Fire nordmenn som er tidligere ansatte ved GrameenPhone i Bangladesh etterforskes for øvrig for personlig å ha skodd seg på inntekter fra formidling av ulovlige utenlandssamtaler til Bangladesh.