Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du har sikkert hørt om folk som ikke tør å gå i butikker, som nekter å fly eller som blir engstelige bare av tanken på å holde en tale. Kanskje har du det sånn selv. Da vet du at slike mennesker verken er spesielt pysete eller vanskelige - det kan nemlig hende at de lever med en panikklidelse. Og det kan være et svært tøft liv.

Kroppen roper katastrofe

Et panikkangstanfall oppstår ved at angsten blir trigget av en situasjon eller ting som personen er redd for, for eksempel en stor høyde. Kroppen reagerer med hjertebank og kaldsvetting, noe som tolkes som symptomer på at noe er alvorlig galt. Slike katastrofetanker forsterker angsten og de kroppslige reaksjonene. Hjertet slår enda raskere, man blir svimmel osv. Personen er nå enda sikrere på at noe forferdelig vil skje og er inne i en katastrofetanke-spiral.

Angsten isolerer

Et panikkangst-anfall er ikke farlig og varer i toppen 10 minutter. Men opplevelsen er så skremmende at mange unngår situasjoner som de frykter kan trigge panikkangsten. Det kan fungere en stund, men ofte flytter angsten seg til andre situasjoner og ting, og slik blir livet til et slags minefelt. Resultatet er at mange isolerer seg stadig mer for å føle seg trygge.

70% blir friske

Modum Bad i Vikersund i Buskerud fylke har spesialisert seg på panikklidelser og har siden 90-tallet brukt såkalt kognitiv terapi for å behandle mennesker med panikklidelser. Metoden er så effektivt at 70% blir signifikant bedre etter tre måneders behandling ved klinikken.

Kjernen i kognitiv terapi er å endre hvordan man tenker om kroppslige symptomer. Pasienten driver angsttrening ved å oppsøke situasjoner som fremkaller frykt sammen med psykolog eller miljøterapeut. Utfordringen blir å kjenne på og å tåle angsten og de kroppslige reaksjonene og, ikke minst, å erfare at det gir seg etter noen minutter. Et eksemplel kan være å gå over en hengebro. I løpet av det tre måneders lange oppholdet, gjennomgår man 10 - 15 slike angstøvelser. Denne metoden er ikke unik for Modum, men tilbys av terapeuter over hele landet.

Ble angstfri etter 20 år

I god morgen Norge på tirsdag forteller Magne Berg om hvordan han slet med dødsangst i 20 år og ble frisk etter tre måneder på Modum Bad.

Psykolog Finn Magnus Borge fra Modum Bad stilte på nettreff tirsdag. Her er hans svar: