persson_crop (Foto: TV 2)
persson_crop (Foto: TV 2)

- Høy oljepris veldig bra

Tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, mener demonstranter bør bruke sinnet på bilprodusentene

- Jeg tror ikke at folk kommer til å fortsette å demonstrere mot høye bensinpriser. Derimot burde man rette sinnet mot bilprodusentene som ikke produserer biler som går på rundt 0,3-0,35. Her i Norge er eksemplevis hver fjerde bil en firehjulsdrevet bil, en SUV, med ganske høyt energiforbruk, sier Göran persson til TV 2 Nyhetskanalen.

I går besøkte den tidligere statsministeren Oslo og anbefalte at Norge bør satse på vindkraft og Think-biler - så kan svenskene lage biodrivstoff av skog.

- Miljø må lønne seg
Han har stor tro på økningen i oljeprisen, og mener utgiftene vil trigge behovet for biler som trenger lite drivstoff.

- Det er klart at det skader verdens økonomi akkurat nå, også utviklingslandene. Men med en høy oljepris blir det mulig å få lønnsomhet i alternativene. Det farligste som kunne skjedd akkurat nå, var at oljeprisen falt, og at alle [de miljøvennlige] alternativene som nå vokser frem, blir ulønnsomme. Så ja, selv om det er dyrt å kjøre bil, så er det bedre med en høy oljepris enn en lav.

Al Gores retorikk
Som Al Gore understreker Persson perspektivet i miljøpolitikken, at vi må løfte blikket fra hvilke behov vi opplever vi har i nuet, og ta innover oss hvilken verden vi overleverer til våre barn.

- Det handler ikke om oss, men om våre barn og barnebarn. og hva vi gir til dem.

Persson har fått Sofieprisen for sitt arbeid for klima og miljø.

Hele intervjuet ser du over.