Satelittbilde tatt morgenen den 12. juni, viser hvordan røyken siver sørover mot Nordjylland i Danmark. (Foto: NOAA/DMI)
Satelittbilde tatt morgenen den 12. juni, viser hvordan røyken siver sørover mot Nordjylland i Danmark. (Foto: NOAA/DMI)

Røyklegger Danmark

Røyk fra Mykland får dansker til å ringe brannvesenet.

Den største skogbrannen i Norge siden andre verdenskrig fører til at røyken siver inn over Danmark, og får brannvesenet til å rykke ut til falske brannalarmer i Nord-Jylland.

skogsbrann3_dmi (Foto: NOAA/DMI)
skogsbrann3_dmi (Foto: NOAA/DMI)

Satellittbilder viser tydelig hvordan oransje skyer av varm røyk dekker det nordlige Danmark, skriver Dansk meteorologisk institutt.

Tror det brenner
Røyken både synes og luktes tydelig nord i Danmark, og mange har trodd at det brenner i nabolaget og ringt brannvesenet.

Rykket ut
Torsdag morgen rykket Thisted Brannvesen i Nord-Jylland ut til det de trodde var en plantasjebrann ved Klitmøller. Ved ankomst kunne brannvesenet konstatere at det var lukten av brann som hadde tilkalt dem.

Inne i Thisted by kan man torsdag kjenne skarp røyklukt fra den norske brannen.

Det skjer sjeldent at man får røyk fra skogbranner over Danmark når vinden kommer fra nordvest. Det hendte sist i 1950, da røyk fra omfattende branner i Canada rakk helt til Aarhus.

Dette værkartet viser hvordan vindretningen over Nord-Europa var torsdag formiddag:

vaerkart_danmark
  (Foto: DMI)
vaerkart_danmark (Foto: DMI)

30.000 mål rammet
opp til 30.000 mål skog er rammet av brannen i Froland kommune i Aust-Agder. Det tilsvarer størrelsen på 4000 fotballbaner.

Grafikkanimasjonen under viser hvor stort område som er rammet av brannen:

Skogbrann på godt og vondt
Økologisk er dette ingen katastrofe. De katastrofale konsekvensene er det skogeierne som får. De mister inntekter og kan få problemer med skadedyr i etterkant av skogbrannen.

- I de områdene som er helt nedbrent må skogen vokse helt opp på nytt. Det tar opp til 90 år, sier Per Holm Nygaard, forsker ved Norsk institutt for skog og landskap Ifølge agderposten.no.

Dyrelivet i skogen blir også rammet av brannen. Spesielt går det ut over fuglereir og egg. Dyrene som har klart å rømme vil etter hvert trives i den nye skogen. Når skogen har brent gror det fort opp igjen litt bjørkeskog og geitrams.

Her kan du lese mer om konsekvenser av skogbrann.