Erik Gjems Onstad (Foto: TV 2)
Erik Gjems Onstad (Foto: TV 2)

- En sak for riksadvokaten

Lederen for OMOD mener det kan være ulovlig å testamentere til høyreekstreme grupper.

Oslo-kvinnen Clara Weltzin døde i fjor, og etterlot seg ingen livsarvinger. I et testamente du kan lese her, krever hun at leiligheten hennes i Vallegaten på St. Hanshaugen i Oslo skal selges til norskfødt, født av norske foreldre, og at nettobeløpet skal gå til personer som arbeider mot fremmedinnvandring til Norge.

Erik Gjems-Onstad foreslo at en kvart million kroner av arvebeløpet etter Weltzin skal gå til Ole Nicolai Kvisler, som er dømt for det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen.

Les også: Vil gi arv til Kvisler
Les mer: - Premiering av rasistisk drap
Les mer: - Nazimotstandere blir selv nazister
Les mer: Her er arvelisten

- Sak for riksadvokaten
Leder i Organisasjonen mot offentlig diskriminering, Akhenaton de Leon mener at Gjems-Onstads forslag til fordeling av arven er en hån mot det norske samfunnet. Han mener riksadvokaten nå bør undersøke lovligheten i å kunne testamentere til høyreekstreme grupper og personer.

- Gjems-Onstad har faktisk oppfordret til vold ved å belønne slike handlinger. Det blir interessant å se på hvordan riksadvokaten behandler denne situasjonen, for slike formaliserte oppfordringer burde etter min mening rammes av loven, sier de Leon til TV 2 Nyhetskanalen.

Han mener den norske stat hadde brutt inn dersom noen hadde forsøkt å testamentere til terrororganisasjoner.

- Tenk om man skulle foreslå at det skulle startes et fond for Krekar og Bhatti. Jeg tror at folk ville ha reagert veldig kraftig, sier de Leon.

Les hele brevet til Riksadvokaten her

- Avskyelig
Også SVs Akhtar Chaudhry reagerer sterkt på TV 2s avsløringer.

- Det å premiere at man dreper folk fordi de har en viss hudfarge er ikke akseptabelt i vårt samfunn som er tuftet på demokrati og pluralisme, sier Chaudhry til TV 2.

Han er medlem i justiskomiteen på Stortinget, og er mangeårig representant for SV på tinget. I tillegg er han medlem av Etnisk Likestillingsutvalg i SV.

- Ved å foreslå en premie på en kvart million kroner prøver noen å legge premisser for hvordan vi skal organisere oss i samfunnet: langs rasegrenser. Det tar jeg sterk avstand fra, sier Chaudhry.

Se reaksjoner fra politikere:

248103