maja2
maja2

Mystisk sykdom i vekst

Maja er en av mellom 9000 og 18 000 i Norge som lever med en mystisk sykdom som tar krefter. Stadig flere får diagnosen ME.

Maja Heige (31) hadde håpet på en fremtid innen dans, og studerte i London, da hun ble rammet av den mystiske sykdommen ME. Livet hennes ble snudd på hodet og hun ble fullstendig tappet for krefter. I en periode var hun nødt til å flytte inn til mormoren sin som hjalp henne når hun på det verste var sengeliggende.

Stadig flere får diagnosen ME som er en svært omdiskutert sykdom. Mellom 9 000 og 18 000 har sykdommen i Norge. Diagnosen er vanskelig å gi for mange leger, for kunnskapen om sykdommen er liten.

- Mange leger overdiagnostiserer og underdiagnostiserer nok ME. Problemet er at mange norske leger ikke har nok kunnskap om sykdommen, forteller Maja som også er aktiv i ME-foreningen.

- Kan bli helt frisk
I dag er Maja bedre, og hun ser helt frisk ut. Likevel lever hun et liv der hun konstant må tenke på hvordan hun skal spare på energien hun har. Hun kan verken jobbe eller studere, og har fått beskjed om å ikke presse kroppen for mye. Akkurat nå prøver hun ut en eksperimentell medisinsk behandling som går ut på at hun skal ta lavdose antibiotika i 3-5 år.

- Jeg har tro på at jeg kan bli helt frisk, forteller hun.

Det er uenighet blant leger og pasienter om hvilke metoder som skal til for at ME-pasienter skal bli friskere, og hva årsakene til sykdommen egentlig er. I Norge er det er stor uenighet om sykdommen skyldes genetikk, virus- eller bakterieinfeksjoner, eller om det skyldes delvis psykiske årsaker.

På tirsdag morgen klokken 08.10 er Maja Heige gjest i God morgen Norge sammen med lege Vegard Bruun Wyller som regnes som ekspert på ME hos barn og unge. De er også tilgjengelig på nettprat klokken halv ni.

Allerede nå kan du stille spørsmål her:Nettprat om ME