Hege Storhaug og organisasjonen Human Rights Services brenner for arbeidet mot kjønnslemlestelse. Hun mener det var på tide at loven mot kjønnslemlestelse skal prøves i retten.

Les også: Siktet for kjønnslemlestelse

- Aldri prøvd rettslig
- Vi har hatt en lov om dette i 13 år, og den har aldri blitt prøvd rettslig, sier hun.

- Hvorfor kommer første saken etter 13 år?

- Det er et spørsmål du kan stille alle europeiske regjeringer, sier Storhaug.

Anmeldte i 2005
HRS har hatt søkelys på de fem jentene som skal være omskåret. Både de fire som bor i Gambia, men også femåringen som bor i Norge.

- Vi oppsøkte barna i 2005 og fikk konstatert at alle er lemlestet. Fem av seks er lemlestet - den yngste på tre år har ennå ikke vært i Gambia og er ennå ikke lemlestet, sier Storhaug.

HRS anmeldte familien for omsorgssvikt og kjønnslemlestelse i august 2005. Ifølge Storhaug ble det tatt ut siktelse etter arbeidet til Human Rights Services.

- Denne saken vil spre seg nedover i Europa og det vil komme flere saker. Vi anmeldte to familier på mistanke om kjønnslemlestelse. Vi visste at de tilhørte en stamme som driver 100 prosent lemlestelse, sier Storhaug.

Underlivsundersøkelser
Underlivsundersøkelser av alle jenter er nøkkelen, mener hun.

- Vi undersøker alle gutter, men ikke jentene. Men hvordan skal vi finne ut hvem som lemlester unge jenter hvis vi aldri undersøker? Du finner ikke øreverk hvis ingen får kikke deg inn i ørene, konstaterer Storhaug.