Politimenn møter fansen i Geneve før mesterskapet.  (Foto: MAGALI GIRARDIN, © MG MAL FP)
Politimenn møter fansen i Geneve før mesterskapet. (Foto: MAGALI GIRARDIN, © MG MAL FP)

Jernring rundt EM

Engelske hooligans blir hjemme, men både arrangører og supportere har allikevel grunn til bekymring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over fem millioner fotballfans er ventet til EM i Østerrike og Sveits. Kampene skal spilles i åtte byer i de to alpelandene.

Arrangørene har satt inn strenge sikkerhetstiltak. Det østerrikske flyvåpenet utfører jevnlige aksjoner over hovedstaden Wien, og det er gjeninnført kontroller ved internasjonale grenseposter, melder Reuters. Sveits, som ikke er tilsluttet schengenavtalen for passfrihet i Europa, har også til vanlig kontroll av innreisende.

Hvem vinner EM? Si din mening nederst i saken!

Finne bråkmakerne

Østerrike og Sveits vil få hjelp av sikkerhetspersonell fra 18 europeiske land under turneringen, som starter i morgen og pågår frem til finalen i Wien lørdag 29. juni. Blant annet vil 850 politimenn fra Tyskland bistå arrangørene. Disse har erfaring fra lignende arbeid, etter at Tyskland arrangerte VM i fotball i 2006.

Politiet sier at de vil finne frem til potensielle bråkmakere fra hvert land, og forhindre dem avgang til arrangørlandene. Også hæren skal delta i sikkerhetsarbeidet.

LES OGSÅ: Her havner fotballpøblene

Godt forberedte
Den østerriske innenriksministeren Guenther Platter avviste tidligere denne uken at de hadde indikasjoner på at det vil kunne komme et større terrorangrep under EM.

- Men når man tenker på hvilket omfang EM 2008 har, så er det mange sikkerhetsmessige utfordringer vi må ta hånd om, uttalte ministeren til pressen. Han la til at sikkerhetsapparatet er meget god forbedret.

Frykter dårlige resultater
Og folk gleder seg til fotballfesten, som sparkes i gang kl. 18 i morgen. Først ut er Sveits og Tsjekkia som møtes i Basel, nord i Sveits.

- Man kan merke at folket bringes tettere sammen, sier barsjef Clemens Haubenwallner på et populært utested i Wien til AFP. Han er en ivrig supporter og er glad for at hjemlandet kan være medarrangør for mesterskapet.

- Det eneste jeg frykter er at Østerrike skal tabbe seg ut, og bli slått ut med en gang, småler østerrikeren, som legger til at man må være realistisk. Østerrike er rangert som nummer 101 på FIFAs liste, men laget knuste Malta 5-1 sist fredag, noe som er med på å bygge opp en viss optimisme i forkant av mesterskapet.

Fotball for blinde
Denne gangen skal også blinde tilskuere få oppleve fotballglede.

Gjennom øretelefoner skal fansen kunne høre direkte beskrivelse av alt som skjer på banen, slik at de blir tett på handlingen uten å kunne se ballen.

- Et svært godt tilbud, sier prosjektkoordinator Britta Wagner fra Football 4 All, som står bak tilbudet. Billettene selges blinde til redusert pris.

Pariserhjulet i Wien har fått besøk av den tsjekkiske keeperen Petr Cech under oppladningen til EM. (Foto: EPA/SCANPIX, © HP PT)