al yazid (Foto: As Sahab/IntelCenter, © rix)
al yazid (Foto: As Sahab/IntelCenter, © rix)

Terrortrusler mot Norge

Al-Qaida påtar seg ansvar for angrepet mot den danske ambassaden i Islamabad. Nå truer de også norske mål.

Al-Qaida-leder, Mustafa Abu al-Yazid, sier at bombeangrepet mot Danmarks ambassade i Islamabad var det første av flere planlagte angrep. Angrepet skal være en direkte reaksjon på Muhammed-karikaturene.

Krever unnskyldning
- En av våre modige helter fra al-Qaida utførte en martyrhandling om morgenen 2. juni, da han angrep den danske ambassade i Islamabad. Dette skriver al-Qaida-leder Mustafa Abu al-Yazid i en melding.

Videre står det:

«Dette må tas som en advarsel for de land som forbryter seg mot vår profet Muhammed, de må unnskylde seg umiddelbart, ellers vil dette bare være første skritt i vår kamp. Vi gratulerer den islamske nasjon for dette vellykkede angrep mot Allahs fiender, de ansatte ved den danske ambassade».

Målene for de neste angrepene skal være ambassader og diplomatisk personell fra land som også har trykket tegningene. Deriblant Norge.

- Terrororganisasjonen kan angripe ambassader og diplomatisk personell, muligens i Pakistan. Landene som er mest utsatt er ifølge IntelCenter: Norge, USA og alle europeiske land. Det sier Ben Venzke i IntelCenter, ifølge nyhetsbyrået AP.

PST avdramatiserer
Det er uklart hvorvidt al-Yazid nevner Norge eksplisitt blant landene han truer. Det kan være IntelCenter som legger en tolkning i den skriftlige erklæringen, ettersom Norge tidligere har blitt truet på bakgrunn av publisering av Muhammedkarikaturer.

- Det er ikke noe nytt her. Trusselen bekrefter at landene som trykket karikaturlegningene, fremdeles er i søkelyset, sier Knut Arne Strømme i PST.

Han påpeker at tegningene nå er trykket i ganske mange land, og at det den siste tiden er Danmark og Nederland som har fått mest oppmerksomhet.

Terroraksjonen mot den danske ambassaden i Islamabad forårsaket store ødeleggelser. (Foto: Anjum Naveed)
Terroraksjonen mot den danske ambassaden i Islamabad forårsaket store ødeleggelser. (Foto: Anjum Naveed)

Evakuerte ambassaden
Den norske ambassaden ligger i samme i bydel som den danske, bare få kvartaler unna der bomben gikk av. Den norske ambassaden ble evakuert.

Eksplosjonen kom midt i arbeidstiden ved den norske ambassaden i Islamabad. De ansatte på ambassaden kjente smellet svært godt. Ruter ble knust som følge av eksplosjonen, men ingen ble skadet.

Norge har lenge hatt ekstra høy beredskap i Islamabad, men Norges ambassadør i Pakistan, Aud Marit Wiig, sa til TV 2 Nyhetene mandag at hun ikke trodde bomben var myntet på norske interesser.

Wiig hadde ikke hørt om al-Qaidas siste trussel før Aftenposten informerte henne torsdag morgen.

- Dette må vi finne ut mer om. Det er selvsagt noe vi må ta alvorlig, sier ambassadøren til aftenposten.no

Oppfordrer nordmenn til å være aktsomme
Mandag gikk UD ut og frarådet nordmenn å reise til Pakistan med mindre det er strengt nødvendig.

– Vi oppfordrer norske borgere til å være aktsomme, spesielt i Islamabad-området, sa Støre.

Aftenposten offentliggjorde også en liste over utenriksstasjoner som UD anser som utsatte for angrep. Listen med seks potensielle norske terrormål inkluderer Islamabad:

  • Islamabad (Pakistan)
  • Kabul (Afghanistan)
  • Khartoum (Sudan)
  • Colombo (Sri Lanka)
  • Alger (Algerie)
  • Al-Ram (i det palestinske området).

Se video fra ambassadeområdet like etter angrepet: