En pakistansk redningsarbeider holder fotografer og TV folk unna ett av ofrene for terroraksjonen mot den danske ambassaden i Islamabad. (Foto: Anjum Naveed)
En pakistansk redningsarbeider holder fotografer og TV folk unna ett av ofrene for terroraksjonen mot den danske ambassaden i Islamabad. (Foto: Anjum Naveed)

- Alt flyttet seg

Bakken ristet og gynget, og det var et forferdelig bråk, forteller øyenvitner i Islamabad.

Asim Mukhtar, som arbeider rett ved stedet bomben ble detonert forteller til BBC at det ble et voldsomt luftrykk som følge av eksplosjonen som rammet den danske ambassaden mandag.

- Det føltes som om jeg sto i mellom to tog eller to racerbiler som passerte hverandre. Døren min, som sto halvåpen, smalt igjen. Alt flyttet seg, forteller han BBC.

Etter at bomben smalt fløy han opp på taket, hvor han kunne se mye svart røyk i området. Etter få minutter hørte de at ambulansene var på vei til stedet.

LES OGSÅ: Norge evakuerer

Minst seks mennesker skal være drept etter eksplosjonen ved den danske ambassaden. En av disse skal være en lokalt ansatt ved ambassaden. Flere av de andre skal være personer som sto i visumkø utenfor ambassaden. Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for eksplosjonen.

islamabad terrorangrep
islamabad terrorangrep

30 kg sprengstoff
Ifølge Pakistans største TV-kanal Geo TV ble det brukt en sprengladning på om lag 30 kilo i angrepet, som skal ha blitt gjennomført fra en bil. Eksplosjonen rammet også et stort antall kjøretøy som var plassert på området.

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for eksplosjonen. Det spekuleres imidlertid i at aksjonen kan ha sammenheng med den nederlandske politikeren Geert Wilders' besøk i det danske Folketinget i går. Han har laget den islamkritiske filmen «Fitna».

Negativ oppmerksomhet
Så sent som i april ble Pakistan nevnt i en trusselvurdering fra Center for terroranalyse. CTA fastslo at trykkingen av Muhammed-tegningene i februar i år førte til fornyet negativ oppmerksomhet mot Danmark, skriver Berlingske Tidende.

Bedre sikkerhet
- Aksjonen bærer alle indikasjoner på islamsk terrorisme, Det kan nesten ikke være noe annet, sier Søren Espersen i Dansk folkeparti til dansk TV 2.

Han fremholder at dagens angrep viser fundamentalistenes råskap, og etterlyser nå bedre sikkerhet ved danske ambassader.

- Om ikke den pakistanske regjeringen klarer dette, må vi ordne det selv, sier Espersen til dansk TV 2.

Alvorlig fare
Også dansk UD betegner aksjonen som et terrorangrep, og opplyser på sine nettsider at det er alvorlig fare for terrorangrep mot vestlige mål i Pakistan. Terroren kan ramme internasjonale hoteller, og vestlige borgere kan stå i fare for å bli kidnappet.

Etterforskes av dansk politi
Det danske sikkerhetspolitiet (PET) sier en pressemelding i ettermiddag at de har iverksatt etterforskning av terrorangrepet.

- Etterforskningen gjennomføres i tett samarbeid med Forsvarets etterretningstjeneste og UD. Og PET er i kontakt med pakistanske sikkerhetsmyndigheter og en rekke utenlandske samarbeidspartnere, opplyser sjefen for PET, Jakob Scharf, i pressemeldingen.

Samtidig opplyser PET at de i løpet av dagen vil sende ut en justert trusselvurdering etter selvmordsaksjonen mot ambassaden.