skolelunsjbrød
skolelunsjbrød

Fremtidens skolebrød 2010

De tre vinneroppskriftene kan du se her!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skolelunsjbrød (uten gjær)

Raske å lage. Smaker best nylaget, egner seg godt å fryse.

Oppskrift :Linda, Phillippe, Jon Vegard, Conny, Siri, Johannes, Torjus, Erik, Pernille, Anja, Benjamin, Olve og Norbert fra Leirvik skule står bak denne oppskriften som var et av finalebidragene i konkurransen om å lage “Fremtidens skolebrød 2010”.

Pynt: revet gulost, sesamfrø, hvetekli, oregano.

Ha alle de tørre ingrediensene i en bolle og rør med en tresleiv.

Lag en grop i midten av bakebollen, og hell i smelt smør tilsett cottage cheese, melk og egg.

Bland til deigen er smidig. Del i 4 like store deler og kjevle ut til ca. en cm tykke lefser.

Pensle brødene med sammenvispet egg. Prikk dem med en gaffel. Strø revet ost, sesamfrø, hvetekli og oregano på toppen.

Stek skolelunsjbrødene midt i ovnen ved 220 °C i 10-15 minutter. Avkjøles på rist.

Aprikoshorn

Oppskrift : Kato Gullhaug fra Slidre skule

Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i den lunkne melken.

Tilsett olje, sukker og salt. Rør inn oppskårne aprikoser, grovhakkede hasselnøttkjerner og melet.

Hold igjen litt av melet til utbakingen. Rør til deigen slipper bollen og rørespaden.

Dekk bollen med plast eller kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter, på et lunt sted.

Ta deigen ut på melet bakebord. Kjevle hele emnet ut til en tykk rund leiv, ca 1/2 cm tykk. Bruk kaketrinse og del den opp i 8 spisser.

Rull hver del sammen fra ytterkant mot innerkant. Form til horn, og legg dem på en stekeplate med bakepapir.

Dekk til med plast eller et kjøkkenhandkle og la hornene etterheve på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle dem lett med sammenvispet egg, og dryss sesamfrø på. Stek aprikoshornene midt i ovnen ved 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

Egner seg godt til frysing.

Urtebrød

Oppskrift : Ingrid Aase Cowles og Sarah Skruverud fra Folkestad skole

Varm melken til den er fingervarm, 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i den lunkne melken.

Tilsett olje, salt og urter. Rør inn havregryn og grovt mel. Rør i fint mel til deigen blir passe tykk. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 16 emner, og trill boller.

Lag en grop i midten av bollene, og sett dem på stekeplate med bakepapir.

Dekk til med plast eller kjøkkenhåndkle og la rundstykkene etterheve til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Fyll gropene med revet ost før bollene settes i ovnen. Stek urtebrødene midt i ovnen ved 200- 225 °C i 12-15 minutter. Avkjøles på rist.

Egner seg godt til frying.