sas_norwegian (Foto: Fjeldstad, Knut , © jk )
sas_norwegian (Foto: Fjeldstad, Knut , © jk )
SAS (Foto: Scanpix)
SAS (Foto: Scanpix)

SAS dømt i spionasjesak

Flyselskapet SAS er dømt til å betale konkurrenten Norwegian 132 millioner kroner i erstatning i den såkalte spionasjesaken.

Dommen falt i Asker og Bærum tingrett i dag. SAS må dessuten betale 6,8 millioner kroner i saksomkostninger. Norwegian ble frifunnet i motsøksmålet fra SAS.

Bakgrunnen for saken var at SAS innhentet og brukte bedriftshemmeligheter fra Norwegian gjennom det felles bookingsystemet Amadeus. Informasjonen omfattet bl.a. Norwegians passasjerlister, opplysninger om ulike billettyper (prisklasser) og antall passasjerer i hver prisklasse.

I flere år skal SAS Braathens ha brukt opplysningene om pris og kapasitet for å ødelegge for konkurrenten.

Det var Økokrim som i 2006 tiltalte SAS Braathens for å uberettiget tilgang til data og misbruk av forretningshemmeligheter som tilhørte Norwegian Air Shuttle ASA. Pressemeldingen fra Økokrim kan du lese her.

I desember i fjor fant høyesterett SAS skyldig i industrispionasje, og ila selskapet en bot på fire millioner kroner. Norwegian gikk til sivilt erstatningssøksmål mot SAS, og hevdet de hadde tapt opp mot 500 millioner kroner. Kravet fra Norwegian var opprinnelig 350 millioner kroner.

Det er dette sivile søksmålet som nå har endt med at SAS er dømt til å betale 132 millioner i erstatning, pluss saksomkostninger.

SAS skriver i en pressemelding at selskapet trolig vil anke dommen.