Beichuan (Foto: AFP/SCANPIX, © goh/FL)
Beichuan (Foto: AFP/SCANPIX, © goh/FL)

- Et ufattelig syn

TV 2 rapporterer fra de hardt rammede skjelvområdene i Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreldre venter ved skolene, og håper at deres barn vil kunne reddes ut av runene. Men håpet svinner mens klokka går. Det er nå over 90 timer siden skjelvet rammet Sichuan-provinsen i det sørvestlige Kina, og lysglimtene når redningsarbeiderne klarer å finne overlevende i ruinene, kommer med stadig frekvens.

TV 2s reporter Kjetil Iden er i den hardt rammede byen Beichuan. Du kan høre han fortelle om den ufattelige tragedien på Nyhetskanalen og på tv2nyhetene fredag.

- Dette er vanskelig å beskrive det vi ser i Beichuan. Et forferdelig syn møtte oss, forteller Kjetil Iden. Han forteller om ufattelige ødeleggelser.

- Redningsarbeidere prøver å grave ut skolebarn med hendene, sier TV 2-reporteren. Ifølge Iden sitter folk fanget i ruinene, men det er umulig å gjøre noe, for skadene er så omfattende.

- Vi ble overveldet av antallet redningsarbeidere, men likevel er det så langt unna det antallet som er nødvendig, forteller Iden.


LES OGSÅ: - Hjelp, jeg lever

Enorm redningsaksjon
30.000 ekstra soldater og 90 helikoptre er satt inn i hjelpearbeidet. De ekstra styrkene forsyner skjelvofrene med medisiner, vann og mat, og bidra i redningsaksjonen med å få ut de overlevende fra ruinene. Dette arbeidet haster, fire dager etter at skjelvet rammet Sichuan-provinsen i det sørvestlige Kina.

Myndighetene har nå akseptert å motta utenlandske hjelpearbeidere i hjelpeaksjonen etter jordskjelvet. Noe overraskende har Kina agt ned stridsøksen og også sagt ja til å motta hjelp fra Taiwan.

Statlig TV i Kina melder at myndighetene frykter at dødstallene kan komme opp i 50.000 etter jordskjelvet.

Bedre vær
Tusenvis av soldater er allerede på plass og jobber på spreng for å redde ut flest mulig. De hjelper også de overlevende ved å bygge provisoriske leire hvor de mange som har mistet hjemmene kan få tilholdssted. Været er i ferd med å bedre seg i området, og dette gjør hjelpearbeidet noe lettere.

Men hjelpen har ikke nådd frem til alle. Det oppsto ville tilstander i byen Hanwang da de første bilene med nødhjelp ankom onsdag. På grunn av at veinettet er svært ødelagt er myndighetene avhengig av helikoptre for å få inn nødhjelpen til de hardest rammede områdene.

Les også: Desperate etter hjelp

En hjelpearbeider samler ryggsekker ved Beichuan barneskole, som var en av mange skoler som kollapset i jordskjelvet. (Foto: AP/SCABNPIX, © RB MY**TOK**)