Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den vårlige budsjettjusteringen økte avgiftene på diesel med 10 øre og bensin med 5 øre, men bilistene får lite tilbake fra regjeringen.

Lover gjennomgang
Asfaltmaskiner kan bli langt sjeldnere å se på veiene. Prisen på asfalt har nemlig skutt i været, uten at regjeringen øker bevilgningene til veiformål i den vårlige budsjettjusteringen. Dermed kan flere prosjekter bli skjøvet ut i tid, innrømmer veidirektør Terje Moe Gustavsen.

- Jeg håper vi skal få gjennomført det aller meste, men det er nettopp det vi skal ha en gjennomgang for å finne ut av, sier Moe Gustavsen til tv2nyhetene.no.

Foreløpige tall viser at prisene for asfaltlegging av riksveiene har økt med 18 prosent så langt i år og Vegdirektoratet frykter at det kan bety at færre strekninger får nytt dekke.

Ikke brukbart
Over halvparten av veiene i Norge har fått betegnelsen "ikke brukbar standard". TV 2-nyhetene har i en tidligere serie reportasjer fokusert på det dårlige vedlikeholdsnivået.

For to år siden anslo Vegdirektoratet at det vil ta rundt 70 år å sørge for god standard med dagens bevilgningsnivå.

Siden den gang har bevilgningene til vedlikehold økt noe og i dag mener veimyndighetene at det vil ta rundt 50 år før standarden på de viktigste veiene er akseptabel.

- Må bevilge mer
Norges automobilforbund mener det er uakseptabelt at regjeringen ikke åpner pengesekken. Interesseorganisasjonen mener de rødgrønne ikke bare burde sørget for både å kompensere prisøkningen på asfalt men også økt bevilgningene som en følge av økte kostnader på flere av veiprosjektene.

- Et eller annet sted mellom 500 og 600 millioner burde man kompensert denne sektoren med i inneværende år, at det ikke skjer kommer til å bety at en del prosjekter som lå i planen for inneværende år blir saldert, sier administrerende direktør Jan Johansen i NAF til tv2nyhetene.no.

Kan bli 2009
Veidirektør Terje Moe Gustavsen innrømmer også at det kan komme til å bli utsettelser på vedtatte prosjekter. Han begynner nå å snakke om 2009-budsjettet på spørsmål om når de planlagte prosjektene kan gjennomføres.

- Vi må ha gjennomgangen før vi kan bli sikre på dette, vi skal også ha dette i samarbeid med Samferdselsdepartementet, det er også et spørsmål om hva vi kan legge inn i 2009-budsjettet, sier Moe Gustavsen til tv2nyhetene.no.

Ikke dårlig samvittighet
Finansminister Kristin Halvorsen har ikke dårlig samvittighet for å gjøre det dyrere å kjøre bil, uten at hun bevilger mer penger til veier.

- Bilistene nyter veldig godt av flere andre ting som vi gjør på dette budsjettet, sier Halvorsen til TV 2.

Neste mulighet for regjeringen til å innfri sine egne løfter om bevilgninger til vei er i statsbudsjettet for neste år som kommer i oktober.