statoilbensin_680 (Foto: TV 2)
statoilbensin_680 (Foto: TV 2)

1000 kr tanken

Bensinprisene har aldri vært høyere.

Side om side ved Smestadkrysset i Oslo ligger en Statoil-stasjon og en taxiholdeplass. Mens oljegiganten tjener fett på skyhøy oljepris, må de som lever av å kjøre bil punge ut:

I dag økes veiledende pris for bensin for andre gang denne uka. 95 oktan bensin koster i dag 13,08 kroner literen på landets Statoil-stasjoner.

Samtidig økes dieselprisen til 13,57 kroner literen. Aldri før har verken diesel- eller bensinprisene vært så høye.

- I dag greier vi nesten tusen kroner på tanken, ler lastebilsjåfør Stig Støfring oppgitt i det han fyller de siste literne.

Drosjeeier Henning Braathen er mer alvorlig i tonen.

- Det er klart det er helt forferdelig for oss som lever av å kjøre folk rundt. Vi merker vi får mindre å rutte med.

Sjåfør Stig Støfring konkluderer med at bensinprisen burde vært rundt 9 kroner literen.

Internasjonal oppgang
- Utgangspunktet er at produktprisene internasjonalt har økt den siste tiden. Og bak det igjen, ligger en oppgang i oljeprisen, sier pressetalsmann i StatoilHydro, Knut Hansen til TV2.

Også de andre bensinselskapene har satt opp sine priser denne uken. Pumpeprisene varierer rundt om i landet, og flere steder har bilister opplevd priser godt over 13 kroner literen både på bensin og diesel i lang tid.

- Det har med lokale konkurranseforhold, og det er jo forhandleren som til syvende og sist fastsetter pumpeprisen i sitt marked, sier Hansen.

Rekordkvartal
På sin side kunne StatoilHydro i går presentere sitt sterkeste kvartalsresultat noensinne. Ufattelige 51 milliarder kroner før skatt, mye takket være en oljepris på godt over 100 dollar fatet.

Les mer: Tjente 6300,- i sekundet

Om lag to tredeler av disse pengene går inn i statskassa og dermed ut igjen i velferd. Derfor synes ikke konsernsjef Helge Lund synd på bilistene.

- Oljeprisen er ikke noe vi kan styre, dermed heller ikke bensinprisene. Så jeg vil ikke uttrykke noen følelser verken den ene eller andre veien om priser. Men vi regner med å spytte inn 60 milliarder kroner til Staten på et halvt år i skatter og utbytte. Det er penger som kommer fellesskapet til gode.

TV 2 har regnet ut at prisen på en liter bensin aldri har vært høyere, selv omregnet i dagens kroneverdi. For tyve år siden kostet en liter åtte 2008-kroner, i dag altså fem kroner mer!

13 kr 12 kr 11,86 kr 11,45 kr 10,43 kr 9,85 kr 9,84 kr 10,42 kr 11,87 kr 10,72 kr 10,22 kr 10,44 kr 9,92 kr 9,87 kr 9,53 kr 9,57 kr 9,30 kr 9,03 kr 8,17 kr 7,77 kr 7,59 kr 7,86 kr

Hold musepekeren over punktene i grafen for å se prisen for hvert år.

Dyr diesel
Det er særlig dieselprisen som har satt fart den siste tiden. Ved årsskiftet hadde bensinselskapene en veiledende dieselpris på 11,96 kroner, mens tilsvarende for 95 oktan bensin var 12,24 kroner. Nå ligger altså veiledende dieselpris nesten 50 øre høyere enn bensinprisen.

- Det er en stramhet i dieselmarkedet globalt, som gjør at dieselprisene har økt mer enn bensin den siste tiden, sier Hansen.

Økningen i drivstoffprisene følger den siste tidens oppgang i oljeprisen, som har etablert seg over 120 dollar fatet. Samtidig har en svak dollarkurs skjermet norske bilister mot oljeprisoppgangen. Men tradisjonelt skal drivstoffprisene stige på vårparten når den nordlige halvkule går inn i sin "kjøresesong", hvor etterspørselen etter drivstoff er høyere enn vinterstid.

Oppgitt
Ved pumpene i Smestadkrysset fylles tankene - med oppgitthet.

Økte bensinutgifter går ut over kundene til yrkessjåførene.

- Det blir bare dyrer for den allmenne mann å sende gods, sier Støfring til TV 2.

Drosjeeier Anne Mandt, som alltid prøver å tanke når det er billigst, sier drosjene fikk nye takster i mars som følge av oljeprisen.

- Dette går først og fremst ut over kundene, sier hun.