Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell foreslår obligatorisk barnehage for femåringer, som inkluderer minst 12 timer på skolebenken. Det reagerer Venstres Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum sterkt på.

Bakgrunnen for forslaget skal være at man ønsker å forebygge manglende skrive- og regnekunnskaper når barna er ferdige med skolen. SV vil gjerne gjøre forslaget til et av partiets valgkampsaker til neste år. Skal barn gå på skolen når de er fem år? Du kan si din mening under artikkelen.

LES HER: Vil ha femåringer på skolebenken

- Må få leke
Med Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum i spissen reagerer nå Venstres stortingsgruppe på forslaget.

- Mange barn bør få anledning til å leke uten skolelignende læring helt til de begynner på skolen. Det Solhjell forsøker seg på er en snikinnføring av statlig barneoppdragelse, sier de i et åpent brev til pressen.

- Trenger bedre lærere
De mener utspillet skyggelegger den egentlige utfordringen i norsk skole, "nemlig utfordringen med å skaffe gode og tilstrekkelig mange lærere".

- SV vil utvide skoledagen, og nå også innføre noe som til forveksling ligner på et ekstra skoleår. Venstre vil prioritere at vi har flere og bedre lærere og førskolelærere først, sier Dørum.

De mener at SV med forslaget overser at den enkelte familie har individuelle behov, og at en løsning ikke kan passe for alle.

- For noen barn vil førskole i barnehage bidra til en bedre og tryggere skolestart. Andre trenger mer tid med foreldrene før de begynner på skolen. Poenget er at foreldrene selv skal få bestemme dette, sier Skei Grande.

LES OGSÅ: Er skolen en oppbevaringsplass?