slankepiller (Foto: TV 2 hjelper deg)
slankepiller (Foto: TV 2 hjelper deg)

- Du blir lurt!

Tror du at disse slankepillene får deg til å bli tynnere? Da blir du lurt, fastslår Forbrukerombudet.

- Ja, hvis folk tror at de kan spise disse pillene [Reduxin og Wellex] og bli slank så finnes det i hvert fall ikke noe dokumentert virkning i de dokumentene som vi har fått. Det slår avdelingsdirektør Gry Nergård i Forbrukerombudet fast.

Ingen tvil om at slankeindustrien er big business. Hvert år kjøper vi slankeprodukter for en kvart milliard kroner. Det er nok av reklamer som lover oss fantastiske resultater, men kan vi stole på at produktene holder det som reklamen faktisk lover? Vi har sett nærmere på tre ulike slankepiller.

«TV 2 hjelper deg» fikk tre personer til å teste ut hvert sitt produkt i to måneder:

slankepiller-tre (Foto: TV 2 hjelper deg)
slankepiller-tre (Foto: TV 2 hjelper deg)

Jan Terje prøvde ut Reduxin (Nuform AS). Liv testet ut Wellex (Nutrilex AS) og Anne Marie tok opp kampen mot kiloene ved hjelp av Kitomed Extra (Naturamed Pharma AS).

Nuforms Reduxin
Jan Terje er en tidligere ballettdanser. En ryggskade satte en stopper for hans karriere som danser og har også ført til at 34-åringen ikke kan trene så mye som han skulle ønske.

- Jeg vet at jeg ikke kommer tilbake til samme formen som da jeg var atten, nitten, men jeg skulle gjerne ha trent litt mer. Slik det er nå, stopper vekten meg. Jeg får rett og slett problemer med ryggen, sier Jan Terje.

Jan Terje håper derfor at Reduxin er løsningen på hans vektproblemer. Ifølge reklamen skal han kunne gå ned én størrelse uten å verken trene eller endre sine matvaner. Kliniske studier viser også en gjennomsnittlig vektreduksjon på 2,93 kg på bare 30 dager.

Slankekuren virker svært lovende. Og i løpet av de to første ukene går Jan Terje ned 1,5 kg. Men like snart går han opp igjen til vekten han hadde før han startet på kuren. Åtte uker senere har han gått ned 0 kg.

- Effekten for meg var jo ikke positiv for å si det sånn. De to første ukene gikk jeg ned i vekt halvannen kilo, men det var også en periode jeg var veldig aktiv og gikk en del turer så jeg tror det har en sammenheng med det. For meg har ikke pillene hatt noen effekt, sier en oppgitt Jan Terje.

reduxin (Foto: TV 2 hjelper deg)
reduxin (Foto: TV 2 hjelper deg)

Nuform svarer
«TV 2 hjelper deg» møter administrerende direktør Kjell Nødtvedt i Nuform AS for å få svar på hvorfor Reduxin ikke har hatt noen virkning.

- Det er svært sjeldent at vi opplever at reduxin ikke har noen virkning. Tvert om så har vi veldig mange positive tilbakemeldinger. Men vi er alle forskjellige og helsekost, mat og medisiner virker ulikt fra menneske til menneske. Det kan skyldes ulike metabolismer, ulike prosesser i kroppen osv. Derfor kan ikke ett tilfelle være et bevis for at noe fungerer eller et motbevis for at noe ikke fungerer. Det som er viktig er kliniske studier, der vi har mange ulike deltagere og disse viser en klar vektreduksjon, svarer Nødtvedt.

Men bør ikke Reduxin ha en effekt på alle, spør vi? Hvis ikke blir det jo å lure folk?

- Nei, vi lurer ikke folk. Vi er alle ulike og Reduxin virker ulikt fra menneske til menneske. Men vi gjør to ting: Vi henviser til en gjennomsnittlig vektreduksjon i studiene, i tillegg får folk lov til å prøve produktet for 69 kroner, sier Nødtvedt.

Wellex
Vi gir ikke opp så lett og fortsetter jakten på en lettere tilværelse. Liv er en travel alenemor som ikke har mye tid til trening. Hun håper derfor at Wellex skal hjelpe henne å gå ned i vekt på en rask og effektiv måte.

Ifølge reklamen er:
Wellex den dokumenterte metoden! Det eneste Wellex forlanger av deg er at du tar pillene før hvert måltid. Wellex lover også at du kan gå ned 0,5 - 1 kg per uke, hvis du samtidig følger rådene i Wellex vektbok.

Liv går ned 2,4 kg i løpet av de to første ukene. Deretter blir det en jo-jo vekt på pluss minus et halvt kg.

- Veldig skuffende. Jeg gikk litt ned i vekt, men jeg tror at det mer på grunn av at jeg gikk en del tur og spiste sunt, ellers så holdt jeg meg stadig. Jeg syntes ikke at de holdt det de lovte. De sa at det var enkelt og det var det ikke, sier Liv.

wellex (Foto: TV 2 hjelper deg)
wellex (Foto: TV 2 hjelper deg)

Firmaet bak Wellex
Daglig leder Rune Skjoldal i Nutrilex AS får flere anledninger til å svare på våre spørsmål, men ønsker ikke å stille til intervju og svarer kun på ett av fem spørsmål på mail.

Skjoldal er kritisk til at vi kun har testet produktet på én person. Han henviser til en test der Wellex kommer svært godt ut. Men det han ikke sier er at det er han selv som er eier av selskapet som skal ha fått testen utført.

- Blir lurt
Forbrukerombudet slo allerede i februar i år fast at både Nutrilex AS og Nuform AS bruker villedende markedsføring. Det var konklusjonen etter at både Mattilsynet og Statens Folkehelseinstitutt vurderte dokumentasjonen fra disse to firmaene.

- Det er villedende markedsføring fordi de firmaene som vi har sett på her har påstått at du kan bli slank av å spise piller. Den dokumentasjonen som de har lagt frem for oss som skulle bevise det, den er ikke god nok. Folkehelseinstituttet har vurdert dokumentasjonen og sier at den ikke er god nok til å bevise at folk blir slanke av å spise disse pillene.

Forbrukerombudet har ikke vurdert vårt siste testprodukt - KitoMed Extra.

Naturamed Pharmas Kitomed Extra
Den siste til å ta opp kampen mot kiloene er Anne Marie. Kickboksinginstruktøren ønsker å ta opp igjen trening og gå ned noen ekstra kilo. Hun prøver ut Kitomed Extra som skal kombineres med lett mosjon og et sunt kosthold. Reklamen lover også gode resultater:

Prøv naturens fettsuger! Straks man begynner å ta Kitomed Extra begynner slankeprosessen, men best resultat oppnås ved regelmessig bruk etter 3 – 4 måneder.

Anne Marie merker ingen vektreduksjon den første måneden. I løpet av denne tiden trener hun også lite og spiser ikke spesielt sunt.

- Noen av bivirkningene med produktet var fryktelig dårlig ånde den første tiden og vondt i magen, sier Anne Marie.

De to siste ukene merker hun en endring:

- Jeg gikk ned 2,4 kg etter å ha tatt opp igjen trening og endret kostholdet fullstendig, sier Anne Marie.

kitomed (Foto: TV 2 hjelper deg)
kitomed (Foto: TV 2 hjelper deg)

Naturamed Pharmas forklaring
«TV 2 hjelper deg» møter daglig leder Bodil J. Lien Arnesen i Naturamed Pharma AS.

- Hvis dere oppfordrer til økt trening og et sunt kosthold, er det da ikke det og ikke pillene som sørger for en vektreduksjon?, spør vi.

- Vi mener at det er kombinasjon av mosjon og et sunt kosthold som bidrar til vektkontroll og under det som vi definerer som et sunt kosthold så synes vi at kosttilskudd hører hjemme, sier Arnesen.

Konfrontert med våre spørsmål innrømmer hun at produktet alene ikke fører til vektreduksjon.

- Kosttilskudd bør ikke være primærløsningen for de som er overvektige, men en delløsning på veien mot en sunnere livsstil.

Ingen raske løsninger
Etter åtte uker går våre tre testpersoner ned kun 3,8 kg til sammen. Vår ernæringsekspert Vibeke Landaas anbefaler ikke noen av disse produktene, og har ikke tro på at det finnes raske løsninger.

- Nei, ikke når det gjelder kroppen. Sånne produkter som dette her, de kan ha en viss midlertidig effekt, men det som skjer når du slutter med produktet er at du går opp igjen til den vekten du hadde i utgangspunktet med mindre du har lagt om livsstilen underveis, fastslår Landaas.

Se hele innslaget på TV 2 Sumo.