Det nye operabygget i Oslo ble en populær plass å nye våren i april 2008. (Foto: Åserud, Lise , © LISE JK )
Det nye operabygget i Oslo ble en populær plass å nye våren i april 2008. (Foto: Åserud, Lise , © LISE JK )

April med en forsmak av sommer

Årets april ga oss solrike dager og milde temperaturer!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I april var middeltemperaturen i Sør-Norge og i Nordland en til tre grader høyere enn normalt, mens Troms og Finnmark fikk nær normale temperaturer.

maanedsgrafikken_apr
Vått i sør og øst
Finnmark fikk litt mer nedbør enn normalt, mens det var uvanlig tørt i Midt-Norge. Værnes fikk kun 8 mm nedbør, og det er bare 15 prosent av normalen. Alle tørrest var det i Saltdal i Nordland med fattige 1 millimeter nedbør.

Vestlandet fikk normale nedbørmengder, mens det var svært vått på Sørlandet og Østlandet. Der falt det nesten dobbelt så mye nedbør som normalt. Mest nedbør av værstasjonene i april fikk Eik-Hove i Sør-Rogaland med 166 mm.

Ti dager med høytrykk
April startet med lavtrykksaktivitet over Sør-Norge. Det ga oss regnbyger og forholdsvis kjølig vær.

Fra 15. april bygde det seg opp et høytrykk over Sør-Norge. Det ble liggende i ti dager, og hadde med seg strålende vårvær til det meste av de sørligste landsdelene. Selv om det var litt kjølig i starten krøp kvikksølvet etter hvert oppover til nær 15 grader mange steder.

Fjellet og i de nordlige dalstrøkene på Østlandet hadde uvanlig mye snø. Mange steder var det over en meter, og kjempeforhold for de skiglade. Nord-Norge måtte ta til takke med kalde nordvestlige vinder og snøbyger.

Forsmak av sommer
De siste fem dagene av april flyttet høytrykket seg bort fra Sør-Norge, og milde sørlige vinder bredde seg inn over hele landet.

På Sørlandet falt det i disse dagene svært mye regn, og elvene flommet over. Østlandet fikk derimot lite nedbør og temperaturer nær 20 grader. Varmen bredde seg også videre nordover til Midt- og Nord-Norge med 20 grader flere steder i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Den siste dagen i april satte de fleste værstasjoner i Nordland og Troms nye lokale aprilrekorder med oppunder 20 grader mange steder. Narvik målte den høyeste temperaturen i Nord-Norge med 20,4 grader. Dette er den høyeste temperaturen som er målt i Narvik siden målingene startet der i 1935. Den tidligere rekorden var på 17,4 grader fra 1994.

Likevel er ikke dette nye rekord for Nord-Norge. I følge værstatistikker Bernt Lie er den høyeste apriltemperaturen som er målt i Nord-Norge hele 21,4 grader, målt i Brønnøysund den 26. april 1921.