jan_tore_sanner (Foto: Håkon Mosvold/SCANPIX)
jan_tore_sanner (Foto: Håkon Mosvold/SCANPIX)

- Terrorister på Høyre-landsmøte

Høyres landsmøte utvikler seg til den rene Cuba-krisen. Cubas ambassadør omtaler eksilkubanerne som gjestet landsmøtet som "quislinger og terrorister".

- Uakseptabel oppførsel av en ambassadør, mener Høyre, som har sendt brev til utenriksminister Støre for å klage på ambassadørens uttalelser.

- Bananpartiet Høyre
Cubas ambassadør til Norge, Rogerio Santana, har alt annet enn gode ting å si om Høyre etter at partiet inviterte de to eksilkubanerne Bertha Antúnez og John Suarez til landsmøtet sitt i helga.

Antúnez og Suarez ble invitert for å holde innlegg om menneskerettigheter og demokratiutvikling i dagens Cuba. Ved å invitere de to eksilkubanerne, mener ambassadøren at Høyre gjør seg til et talerør for USA og sammenligner partiet med en gammeldags bananrepublikk.

bertha_anthunez (Foto: AFP/SCANPIX)

- Den norske regjeringen ville ikke være USAs bananrepublikk. Men nå har amerikanerne i alle fall fått Høyre. Bananpartiet uten bananer, sier Santana overfor tv2nyhetene.no.

Santana mener Høyre ikke har noe med å blande seg i interne forhold på Cuba. Han har sendt brev til stortingspresident Thorbjørn Jagland der han klager på det han mener er uakseptabel oppførsel fra Høyre.

Klikk her for å lese brevet fra ambassadør Santana

- Quislinger
Bertha Antúnez og John Suarez er medlemmer av the Cuban Democratic Directorate (CDD). Dette er en Miami-basert organisasjon som blant annet jobber for å befri politiske fanger på Cuba og for å bedre menneskerettighetene.

Santana på sin side mener medlemmene av gruppen er landsforrædere og at gruppen ledes av en terrorist.

- Dette er våre quislinger, sier han om gjestene på Høyres landsmøte.

Høyres gjester vil ikke være med på at de skal ha tilknytning til terrorisme.

- Jeg er absolutt ingen terrorist. Jeg vil kalle meg selv en motstandskvinne. Da jeg bodde på Cuba jobbet jeg aktivt i en gruppe som jobbet for å fri politiske fanger, sier Bertha Antúnez.

Antúnez flyktet fra Cuba for to måneder siden og har nå fått innvilget asyl i USA. Broren hennes satt 17 år i fengsel etter at han i 1990 offentlig etterlyste de samme endringene på Cuba som i det tidligere Øst-Tyskland. I 2007 ble han, etter massivt internasjonalt press, satt fri.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener påstandene til ambassadør Santana er så alvorlige at utenriksminister Jonas Gahr Støre nå bør reagere.

- Mennesker som jobber for frihet og menneskerettigheter må alltid være velkomne i Norge, sier Sanner til tv2nyhetene.no.

Brevveksling
Sanner har sendt brev til utenriksdepartementet for å be utenriksministeren se på saken.

- Anser utenriksministeren at dette er i tråd med diplomatiske spilleregler og kutyme, og vil han eventuelt ta episoden opp med Cubas ambassade i Norge? spør Sanner i brevet til Støre.

Klikk her for å lese brevet fra Sanner til utenriksministeren.