Riksadvokaten skal vurdere om det skal beordres ytterligere etterforskning i Martine-saken. I så fall blir det fjerde gang i løpet av de to siste årene Riksadvokaten vender alle steiner for å forsøke å oppklare hvem som har påført et lite barn grov vold.

Åtteåring funnet død
Nylig beordret Riksadvokaten tiltale mot en 35 år gammel mann fra Sandefjord for å ha mishandlet sin åtte år gamle stesønn slik at han døde av skadene. Gutten skal ifølge tiltalen ha blitt slått eller støtt mot noe slik at han fikk store hodeskader, blant annet skal han ha blitt påført et 17 cm langt brudd på hjerneskallen og knusningsskader i kinnet.

Åtteåringen ble funnet død i sin egen seng om kvelden 2. februar i 2005, og han skal også ha hatt både nese og munn tilstoppet med papir. Ifølge den rettsmedisinske undersøkelsen døde gutten imidlertid av hodeskadene.

Den 35 år gamle stefaren, som hele veien har hevdet at han er uskyldig, er også tiltalt for flere tilfeller av omsorgssvikt og mishandling av stesønnen. Fra midten av januar 2005 og fram til han døde, skal han ha blitt påført en rekke mindre skader. Det ble funnet hudavskrap og blåmerker over hele kroppen til den lille gutten.

Guttens død ble først etterforsket av politiet, men de mente først at gutten kunne ha påført seg skadene selv. Statsadvokaten i Vestfold og Telemark henla så saken som intet straffbart forhold. Saken ble imidlertid klaget inn til Riksadvokaten, som først beordret ytterligere etterforskning. Den kom deretter tilbake til statsadvokaten som nok en gang henla saken. Igjen ba Riksadvokaten om mer etterforskning, og denne gangen endte det altså med tiltale mot guttens stefar.

To babyer
I 2006 ble det tatt ut tiltale mot en mann i Kristiansand for å ha slått og sparket 8 måneder gamle Byron Shane Attard til døde. Mannen ble først frikjent i Kristiansand tingrett, men siden dømt i Agder lagmannsrett for å ha forårsaket lille Byrons død. Dommen i lagmannsretten ble siden satt til side av Høyesterett på grunn av saksbehandlingsfeil, men skal opp for lagmannsretten igjen i juni i år. Saken var opprinnelig henlagt av Statsadvokaten i Agder.

Riksadvokaten beordret også i 2006 tiltale mot en far fra Drammen for å ha slått og ristet sin 1 måned gamle datter slik at hun døde av skadene. Også denne saken var henlagt fordi statsadvokaten i Oslo mente man ikke kunne bevise hvem som hadde påført den lille jentebabyen den omfattende volden.

Men etter en reportasjeserie på TV 2 beordret Riksadvokaten ytterligere etterforskning og saken endre med at faren ble dømt både i tingretten og i lagmannsretten. Dommen er rettskraftig.

I tillegg har Riksadvokaten beordret ny etterforskning i tre andre alvorlige barnemishandlingssaker.