martine
martine

Døde av vold - saken henlagt

Eksperter påviste at Martine (13 md.) var utsatt for kraftige slag mot hodet like før hun døde. Likevel ble saken henlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I ett år har en dagmamma fra Hole i Buskerud vært siktet for å ha tatt livet av 13 måneder gamle Martine. Men nå har statsadvokaten i Oslo henlagt saken fordi han mener det ikke kan bevises hvem som har påført den lille jenta den dødelige volden.

Martines foreldre har klaget henleggelsen inn for Riksadvokaten.

Les også: Vold mot barn henlegges ofte

Var en solstråle
- Martine var en blid og livsglad jente, og alltid fornøyd. Hun var solstrålen i livet vårt, sier Martines mor.

Mor og far forteller om det de trodde skulle bli en vanlig dag. Martine ble som på alle hverdager levert til dagmammaen om morgenen. Men så ble mor tilkalt

- Martine var bevisstløs. Hun frådet ut av nesen og skar tenner til blods mens armene sto stivt ut fra kroppen. Hun hadde kramper.

Dagmamma siktet
Martine døde på sykehuset. Skadene var for store. Ekspertene kunne påvise at noen hadde utsatt jenta for kraftige slag mot hodet. Dagmammaen ble siktet for å ha brukt vold mot Martine slik at hun døde

- Jeg ble rett og slett ordentlig sint. Det var helt jævlig, sier Martines far.

- Det er en smerte som er så sterk at du må fortrenge den. Det kjennes ut som om du skal revne innvendig, sier Martines mor.

Nå har statsadvokaten henlagt saken. Han mener det ikke er gode nok bevis for tiltale mot dagmammaen.

- Jeg føler at henleggelsen er et nytt overgrep mot Martine. det skal ikke være mulig at et menneske skal kunne gå fri for å ha drept datteren min, sier moren.

VIDEO: Dagmammaens advokat: - Hun er helt uskyldig

233967

Thomas Randby er dagmammaens forsvarer. Han sier til TV 2 at hun føler lettelse over at saken mot henne nå er henlagt.

- Det er klart at når hun først har vært under etterforskning er det med en viss lettelse hun registrerer at saken er henlagt, men saken er stadig vekk en belastning for henne, sier Randby til TV 2 Nyhetene.

Dagmammaen har hele tiden hevdet at hun ikke har noen skyld i Martines død.

Slo alarm
- Barnet hadde kommet til dagmammaen bare et par timer før hun ble dårlig og dagmammaen slo alarm. Hun har hele tiden hevdet seg uskyldig i denne anklagen, sier advokaten.

Det er statsadvokaten i Oslo som har besluttet å henlegge saken på bevisets stilling. Men statsadvokat Svein Holden ønsker ikke å konkretisere hva som er bakgrunnen for avgjørelsen.

- Det er etter en nøye vurdering at vi har kommet til at det ikke er grunnlag for å tiltale dagmammaen, og derfor har jeg henlagt saken, sier Holden.

Uenige eksperter
Martine døde av store hodeskader. Etter det TV 2 erfarer skal tre medisinsk sakkyndige ha konkludert med at skadene med stor sannsynlighet oppsto hos dagmammaen. En fjerde ekspert utelukker imidlertid ikke at skadene kan ha oppstått tidligere, altså før Martine ble levert hos dagmammaen. Dermed er det vanskelig for statsadvokaten å bevise hvem som har påført henne de dødelige skadene.

- Det er vanskelig å gå inn på saken, men det er ikke noen tvil om at dette er en vanskelig beslutning som har krevd både tid og overveielse fra både politiets og min side sier Holden.

- Nå er denne saken påklaget til Riksadvokaten og derfor ber jeg om forståelse for at jeg ikke kan gå noe nærmere inn på detaljene i saken, sier han.

Et dilemma
Dermed er det opp til Riksadvokaten om det skal beordres ytterligere etterforskning for å finne den eller de som utøvde volden mot Martine. For dagmammaens forsvarer er hele henleggelsen et dilemma.

- Dilemmaet er at i denne saken er alle de sakkyndige enige om at barnet er påført vold av minst ett annet menneske, sier Randby, som mener det er et problem for rettssikkerheten dersom etterforskningen ikke leder til en gjerningsperson.

- Etter min mening er det et sterkt nederlag for rettssikkerheten dersom man ikke kommer til bunns i denne saken, sier han.