Redningsvester (Foto: TV 2 hjelper deg)
Redningsvester (Foto: TV 2 hjelper deg)

Helly Hansen stoppet salget av testtaper!

Flere av de godkjente redningsvestene kommer svært dårlig ut. Les alt om vår test her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager vekkes båtglade nordmenn opp fra vinterdvalen. Vårsola lokker med deilige dager på sjøen, men lykke kan fort snus til ulykke. I fjor druknet 24 mennesker i Norge, kun tre av de omkomne vet man hadde på seg redningsvest.

- Det er svært viktig å bruke redningsvest. Har du redningsvesten på kan du ligge helt rolig i vannet, og da sparer du både på varmen og kreftene, sier Inger Korshavn i Redningsselskapet i Trondheim.

Men det er mange vester å velge mellom, og hvilken vest bør du kjøpe?

TV 2 hjelper deg har i samarbeid med forskningsinstituttet Thelma testet 13 redningsvester for barn, i vektklassen 10-15 kg. Mange tror nok at en vest er god nok bare den er godkjent, men TV 2 hjelper deg avslører at flere av de godkjente vestene kommer svært dårlig ut i testen.

Må kunne snu barnet
Den viktigste egenskapen til redningsvester for de minste, er at de klarer å snu barnet rundt på ryggen. Små barn klarer ofte ikke selv å snu seg rundt, og risikerer derfor å bli liggende med ansiktet ned i vannet, dersom vesten ikke snur dem. Da kan barnet drukne selv om det har redningsvest på.

De fleste vestene i testen snudde rundt på samtlige forsøk, men testtaper Navigare Scan fra Helly Hansen snudde kun på 3 av 9 forsøk.

- Helly Hansens Navigare Scan er så dårlig at den gir falsk trygghet, sier Siri Brunvoll i Thelma, som utførte testen.

- Helly Hansen har stanset salget av Navigare Scan, men det kan fortsatt være vester igjen i enkelte butikkhyller, sier Karl-Erik Jensen i Helly Hansen til TV 2 hjelper deg. Selskapet tilbyr kunder som har kjøpt Navigare Scan i løpet av de siste tre årene, å bytte den i en Helly Hansen Kid Safe vest.

Bleier kan være livsfarlige
Men selv om du har en god vest, kan det fortsatt være fare på ferde. Bleier kan inneholde luftlommer som fungerer som flyteelementer. Det kan føre til at barnet flyter med rumpa opp i været og dermed også med ansiktet ned i vannet. Dermed kan ulykken være et faktum.

- Hvilke klær du har på deg kan også virke inn på hvordan du blir liggende i vannet, sier Inger Korshavn i Redningsselskapet. Det viktigste er uansett at barna har på seg vest. Lungene til små barn er så lite utviklet at det kan føre til at de synker rett til bunns dersom de faller i vannet, fortsetter Korshavn.

Redningsvesten er ingen barnepike
Korshavn oppfordrer foreldre og barn til å gjøre seg kjent med vesten i vann, slik at de lærer mer om hvordan den fungerer.

- Men selv om du har redningsvest på barnet, er det viktig å huske at dette ikke er en barnepike. Barn skal alltid være under oppsyn når de oppholder seg i nærheten og i vannet, avslutter Korshavn.

Førstehjelp ved drukningsulykke
Ved drukningsulykke er livreddende førstehjelp litt annerledes enn ellers.

For ved drukning skal man alltid starte med 5 innpust, før man fortsetter med 30 hjertekompresjoner og 2 innpust til hjelpen kommer.

Når det gjelder hjertekompresjoner skal man etterstrebe en frekvens på ca 100 kompresjoner i minuttet.

Testet på dukker
Testene ble gjort med utgangspunkt i EN ISO 12402 -9. Denne testen er utført kun med bruk av testdukke, og ikke med levende barn. Testdukken slippes fra 0,5 meter, 1 meter og 3 meter.

Kriterier
Vestene ble vurdert etter følgende kriterier:

Snu-egenskaper

Hvorvidt vesten snur dukken rundt på ryggen etter dropp fra 0.5, 1 og 3 meter.

Oppdrift

Ansiktsvinkel

Hvordan hodet og ansiktet ligger i vannet.

Fribord:

Avstand fra munn til vann

Vi har ikke tatt hensyn til pris i denne testen, ettersom vi ser det som underordnet i denne sammenhengen.

Mer om alle de 13 redningsvestene som var med i testen, kan du lese nedenfor. Her kan du også se bilder av de fem redningsvestene som ble presentert i programmet. Du kan også lese om testen i bladet Foreldre & Barn.

Testrapporten kan du lese her.

Du kan også se testen på TV 2 Sumo.


smil-stort-3
smil-stort-3

Best i test!
Helly Hansen Kid Safe
Kr 499,-
5-15 Kg

Testens vinner er Helly Hansen Kid Safe. Vesten snur på samtlige forsøk, har bra fribord, og svært god ansiktsvinkel. Dukken ligger fint i været og Kid Safe er testens vinner!

Helly Hansen Kid Safe (Foto: TV 2 hjelper deg)
Helly Hansen Kid Safe (Foto: TV 2 hjelper deg)

smil-0-
smil-0-

Baltic Bambi Super-soft
Kr 395,-
15 Kg

Baltic Bambi SuperSoft snur på alle forsøkene, men scorer lavere enn testvinneren både på fribord og ansiktsvinkel. Men dette er en bra vest hvor dukken ligger fint i vannet

Baltic Bambi Super-soft (Foto: TV 2 hjelper deg)
Baltic Bambi Super-soft (Foto: TV 2 hjelper deg)

smil-0-
smil-0-

Crewsaver Euro 100
Kr 598,-
20 Kg

Første smilefjes går til Crewsaver Euro 20 kg. Vesten snur svært bra fra alle fallhøyder, men litt liten ansiktsvinkel

Crewsaver Euro 100 (Foto: TV 2 hjelper deg)
Crewsaver Euro 100 (Foto: TV 2 hjelper deg)

smil-noytral
smil-noytral

Crewsaver Spiral
15kg
Kr 298,-

Crewsaver Spiral snur på 9 av 9 forsøk, men bruker noen ganger litt tid på å snu. Ansiktsvinkelen er lav, men vesten har bra fribord.

smil-noytral
smil-noytral

Regatta Soft Lemon
15-30Kg
Kr 368,-

Regatta Soft Lemon er best av alle på oppdrift og vesten snur bra fra alle fallhøyder. Men fordi dukken ligger flatt i vannet og har dårlig fribord kommer den ikke lenger opp på resultatlista.

smil-noytral
smil-noytral

Crewsaver Spiral
20kg
Kr 298,-

Crewsaver Spiral snur på alle 9 forsøk, men vesten blir liggende skjevt i vannet fra fall fra 50 cm. Vesten har ok ansiktsvinkel, men kommer ikke høyere opp på grunn av litt dårlig fribord.

smil-noytral
smil-noytral

Marinepool
10-15 kg
Kr 390,-

Marinepool snur rundt på samtlige forsøk fra alle fallhøyder. Men i likhet med vesten fra Biltema og Crewsaver (15kg) har den dårlig fribord og ansiktsvinkel.

smil-noytral
smil-noytral

Biltema
10-20kg
Kr 269,-

Vesten fra Biltema snur på samtlige forsøk, vesten har ok oppdrift, men i likhet med Crewsaver (15 kg) scorer den dårlig på fribord og ansiktsvinkel.

smil-noytral
smil-noytral

Crewsaver Euro 100
15 kg.
598,-

Crewsaver Euro 100 opp til 15 kg snur rundt på alle forsøkene fra alle fallhøydene. Men vesten har dårlig fribord, lav ansiktsvinkel, og ligger skjevt i vannet.

smil-surt
smil-surt

Regatta Soft Baby
Kr 596
15 kg

Regatta Soft Baby scorer best av alle på fribord og ansiktsvinkel, og er bra på oppdrift. Men vesten får dårlig totalkarakter ettersom den kun snur rundt på 5 av 9 forsøk.

Regatta Soft Baby   (Foto: TV 2 hjelper deg)
Regatta Soft Baby (Foto: TV 2 hjelper deg)

smil-surt
smil-surt

Plastimo Gilet Typhoon
Kr 280,-
10-20 kg

Plastimo Gilet typhoon 10-20 kg er hakket bedre enn den minste Plastimo vesten i testen. Men heller ikke denne vesten kommer godt ut. Den scorer under snittet på ansiktsvinkel og oppdrift, og snur rundt på kun 5 av 9 forsøk.

Plastimo Gilet Typhoon    (Foto: TV 2 hjelper deg)
Plastimo Gilet Typhoon (Foto: TV 2 hjelper deg)

smil-surt
smil-surt

Plastmio Gilet Typhoon
Kr 280,-
3-10 kg

Plastimo Gilet typhoon 3-10 kg kommer på nest siste plass i testen. Vesten scorer dårligst av alle på ansiktsvinkel og oppdrift. Vesten snur dessuten rundt på kun 4 av 9 forsøk.

Plastmio Gilet Typhoon   (Foto: TV 2 hjelper deg)
Plastmio Gilet Typhoon (Foto: TV 2 hjelper deg)

smil-surt
smil-surt

Styr unna!
Helly Hansen Navigare Scan
Kr 379,-
10-15 kg

Helly Hansens Navigare Scan kommer dårligst ut i testen. Vesten snur kun på 3 av 9 forsøk, og har i tillegg dårligst fribordsmåling av alle vestene. Denne vesten gir i følge Thelma falsk trygghet, og produsenten har stoppet salget. Styr unna!

HH Navigare Scan (Foto: TV 2 hjelper deg)
HH Navigare Scan (Foto: TV 2 hjelper deg)

Se testen på TV 2 Sumo.

Testrapporten kan du lese her.