(Illustrasjonsfoto) (Foto: Scanpix)
(Illustrasjonsfoto) (Foto: Scanpix)

Økning av voldtekter

Stor økning i antall anmeldte voldtekter og voldtektsforsøk i Oslo de siste årene. Men overlege i Oslo frykter mørketall.

Av de sakene som ble anmeldt i fjor endte kun en av ti med tiltale ifølge en fersk rapport fra Oslo politidistrikt. I fjor ble det anmeldt 161 voldtekter og 35 voldtektsforsøk i hovedstaden. dette er det høyeste antallet som er registrert i løpet av den siste tiårsperioden.

- Oslo politidistrikt kan ikke med sikkerhet si om dette skyldes en økning i antall voldtekter eller en økning i antall kvinner som velger å anmelde, sier Hanne Kristin Rohde, leder for vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt.

Les hele rapporten her!

Økning av voldtekter
Så sent som mandag erkjente en somalisk mann (31) grov voldtekt av to kvinner da rettssaken startet mot han. 31-åringen er tiltalt for å ha overfalt og voldtatt tre kvinner på Grünerløkka i Oslo i fjor vinter. Les mer: Kan få rekordstraff.

Tidligere i år skal en kvinne fra Moss ha blitt voldtatt av fem østeuropeiske menn, to av mennene forsvant like etterpå. Også i Stavanger har det vært en rekke voldtekter den senere tiden. Les mer: Etterforsker grov gjengvoldtekt.

I 2002 ble 121 voldtekter og voldtektsforsøk anmeldt i Oslo, mens tallet steg til nesten 200 anmeldelser i fjor. Nesten halvparten av sakene er allerede henlagt.

Mørketall
Legevakten i Oslo frykter at mørketallene i hovedstaden er store fordi mange som utsettes for overgrep ikke kontakter politiet.
- Vi regner med at vi kanskje bare ser ti prosent av alle som utsettes for overgrep, sier overlege Helle Nesvold hos legevakten i Oslo kommune.

Politiet sier til TV 2 de gjør alt de kan for å bli bedre, og lover at sedelighetsavdelingen blir styrket med flere etterforskere i 2008.