Taxi. (Foto: TV 2)
Taxi. (Foto: TV 2)

Blir ikke kvitt kriminelle

I Oslo-området risikerer man å få en sjåfør som tidligere har banket opp passasjerer eller stjålet fra kunder.

Taxiselskapene sliter nemlig med å bli kvitt kriminelle sjåfører. Styreformann i Asker og Bærum Taxi, Tom Tysland, har i seks år prøvd å bli kvitt seks taxisjåfører med rulleblad. Det uten å lykkes.

Tom Tysland, styreleder i Asker og Bærum Taxi. (Foto: TV 2)
Tom Tysland, styreleder i Asker og Bærum Taxi. (Foto: TV 2)

Stjal 9000 kroner fra kunde
- Vi er en næring med store troverdighetsproblemer. Taxinæringen er opptatt av å holde orden i eget hus, men det virker som om andre ikke er like opptatt av det. Når politimesteren i området har gitt én muligheten til å kjøre taxi, så kan ikke vi overprøve det, sier Tysland.

Taxisentralen har laget en skrekkliste over straffedømte sjåfører.

Den ene av sjåførene er tatt for bruk av narkotika med flere dommer på rullebladet. En annen er dømt etter en skyteepisode i Bærum. En annen taxisjåfør stjal 9000 kroner fra en kunde. To andre er dømt for å ha banket opp passasjerer.

Men kan ikke dere bare utestenge disse fra sentralen?

- Nei, dessverre kan vi ikke gjøre det. Når politimesteren har gitt løyve til å kjøre taxi, så kan ikke vi overprøve det.

Astrid Birgitte Borge, Politiinspektør  i Asker og Bærum politidistrikt. (Foto: TV 2)
Astrid Birgitte Borge, Politiinspektør i Asker og Bærum politidistrikt. (Foto: TV 2)

- Vil ha de ut av taxiyrket
Alle som skal kjøre taxi må ha en kjøreseddel, som utstedes av politiet. For å få kjøreseddel må man ha en tilfredsstillende vandel.

- Vi vil ikke ha kriminelle sjåfører. Vi vil ha de ut av taxiyrket. Folk skal føle seg trygge når de tar en av våre taxier, fortsetter styreformannen.

For at noen skal miste kjøreseddelen må påtalemyndigheten legge ned påstand om dette i forbindelse med en straffesak. Dersom ikke det blir gjort, har politiet svært få muligheter for å inndra kjøresedler.

- Ingen sanksjonsmuligheter
Styreformannen har nå bedt politiet om hjelp. Politiinspektør Astrid Birgitte Borge i Asker og Bærum politidistrikt har ansvaret for løyve til kjøresedler i Asker og Bærum.

Sjåfører som banker opp kunder, er de skikket til å inneha en kjøreseddel?

- Nei vi mener jo ikke at de er skikket og derfor skal vi legge ned en påstand i forbindelse med straffesaksbehandlingen. Hvis det blir en slik straffesaksbehandling, sier Borge.

Men det er ikke gjort fra politiets side?

- Nei, da har vi ingen sanksjonsmuligheter.

Styreformannen i Asker og Bærum taxi mener det både står på viljen hos politiet - og lovverket.

- Myndighetene må være mye mer oppegående og pågående enn i dag. Hvis det er noe som mangler i det gjeldene lovverket, så må det endres ganske kjapt.

SI DIN MENING NEDERST I ARTIKKELEN.