Haaken Christensen samtaler med dronning Sonja under åpningen av Sal Haaken på Henie Onstad Kunstsenter 13. februar 2003. (Foto: Arash A. Nejad)
Haaken Christensen samtaler med dronning Sonja under åpningen av Sal Haaken på Henie Onstad Kunstsenter 13. februar 2003. (Foto: Arash A. Nejad)

Leger uten grenser får kunstskatt

Den avdøde kunstsamleren Haaken Christensen har donert mesteparten av sin kunstsamling til Leger uten grenser. Gaven er trolig verdt 200 millioner kroner.

Dette er det største bidraget noen enkeltperson i hele verden har gitt til Leger uten grenser. Organisasjonen fikk beskjed om gaven for få dager siden.

- Den umiddelbare reaksjonen er i all hovedsak preget av respekt, ydmykhet og takknemlighet til avdøde, sier nødhelpskoordinator Rakel H. Ludviksen i Leger uten grenser.

Betent konflikt
Samtidig går Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden i Bærum glipp av en av landets største og mest verdifulle kunstsamlinger. Bakgrunnen er en årelang konflikt mellom Christensen og Henie-Onstad Kunstsenter.

Sal Haaken Henie-Onstad Kunstsenter Høvikodden (Foto: Arash A. Nejad)
Sal Haaken Henie-Onstad Kunstsenter Høvikodden (Foto: Arash A. Nejad)

I 2003 åpnet senterets tilbygg Sal Haaken, som Christensen selv hadde finansiert for 27,5 millioner kroner. Bygget skulle være et monument over hans liv som kunstsamler og et «hjem» for hans store kunstsamling.

Samlingen, som har bestått av verker av blant andre Picasso, Jens Johannessen, Johs. Rian og Ludvig Eikaas, skulle testamenteres til Henie-Onstad-senteret og styres av dem.

Dårlig behandlet
I 2005 hentet han imidlertid ut alle bildene og truet med å selge dem. Bakgrunnen var at han følte seg dårlig behandlet av senterets ledelse. Blant annet var ikke Sal Haaken nevnt i kunstsenterets program.

Pablo Picasso
Pablo Picasso

Direktør ved Henie-Onstad Kunstsenter, Karin Hellandsjø, sier til TV 2 at hun ikke ser på det som et nederlag at Leger uten grenser får samlingen. Hun hevder det aldri var meningen at samlingen skulle testamenteres til dem.

Store verdier
Advokat Lars A. Christensen har kjent Haaken i 30 år og bestyrer dødsboet.

- Han ringte meg i mars i fjor og spurte om jeg ville kunne hjelpe og lage testemante. Det gjorde jeg, det har jeg en viss erfaring fra. Og da fremkom det at det skulle være Leger uten grenser som skulle være universalarving, sier Christensen.

- Det er blant annet malerier av Picasso, og de kan gå meget høyt i verdi. Hvis optimistiske beregninger slår til, vil det bli i størrelsesorden 200 millioner kroner. Summen kan også overstige det, sier Christensen.

Kulturpersonlighet
Haaken Christensen var en kjent person norsk kulturliv - et naturlig midtpunkt for kunstnere som Ludvig Eikaas, Jakob Weidemann og Jens Johannessen.

Han bestemte seg tidlig for å gi bort samlingen.

Haaken Christensen viser fram et bilde i sitt hjem i Oslo. (Foto: TV 2)
Haaken Christensen viser fram et bilde i sitt hjem i Oslo. (Foto: TV 2)

- Jeg må jo begynne å ordne meg litt, jeg er jo ikke helt ung lenger. Og jeg sier med min gode venn Rolf Stenersen: - Det eneste du kan få med deg er det du har gitt bort, sa Haaken til TV 2 i 2000.

Galleri Haaken
Mest kjent var Haaken Christensen for sitt galleri, som han drev fra 1961. Christensen var kjent for å plukke ut lovende kunstnere på et tidlig stadium i deres karriere. En presentasjon i Galleri Haaken var ofte et signal til kunstmiljøet om at man hadde med en begavelse å gjøre.

Haaken Christensen ble bisatt fra Frogner kirke i Oslo torsdag. Han hadde verken barn eller familie.

8. januar 2000 sendte TV 2 denne reportasjen om Haaken.