Kjemperud (Foto: Schrøder, Tor Erik , © LOCH )
Kjemperud (Foto: Schrøder, Tor Erik , © LOCH )

Står opp mot Kina

Fire norske OL-profiler stiller opp for Amnesty.

- Jeg synes det er på tide å mene noe om forholdene i Kina, sier strandvolleyballspilleren Jørre Kjemperud til TV 2 Sporten.

Sammen med håndballprofilen Gro Hammerseng, fotballspiller Guro Knutsen og friidrettsutøveren Susanne Wigene stiller han opp i en Amnesty-kampanje kalt Håp om OL-gull – håp om frihet.

- Stoltenberg vil ikke, Heiberg vil ikke, men fire norske OL-håp vil ta ansvar og uttrykk sitt medmenneskelige engasjement for samvittighetsfangene i Kina. Det står det stor respekt av, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Gro K
Gro K

Samvittighetsfanger
I kampanjen, stiller Jørre Kjemperud opp på samme plakat som menneskerettighetsaktivisten Hu Jia. Tidligere i måneden ble han dømt til tre og et halvt års fengsel for å ha «hisset opp til samfunnsfiendtlig virksomhet». Forbrytelsen Hu har begått er å kritisere Kinas brudd på løfter om bedring av menneskerettighetssituasjonen i forbindelse med sommer-OL.

Hammerseng, Knutsen og Wigene stiller opp for personer som har lider liknende skjebner.

- Jeg er ikke den som har stått øverst på barrikadene. Men jeg synes det er på tide å mene noe om forholdene i Kina. Jeg har selv vært der mange ganger og konkurrert. Selv om jeg ikke har sett så mye graverende eller voldelig med egne øyne, har jeg fått vite mye, som regel gjennom tolkene våre, som ofte har vært unge studenter. De våger å si fra.

- Hva reagerer du på?

- Jeg reagerer først og fremst på fraværet av ytringsfrihet og den manglene individuelle bestemmelsesretten. Regimet innskrenker individenes frihet.

- Bør vurdere å avbryte
Kjemperud støtter ikke boikott, men mener Norge bør vurdere å trekke seg underveis, dersom det skulle oppstod maktovergrep under lekene.

- Jeg synes ikke boikott er noen løsning. I hvert fall ikke i utgangspunktet. Jeg synes vi må bruke OL til å fremme de sakene vi står for. Selv om Norge er et lite land, har vi i en tradisjon for å bli hørt. Men skjer det ting underveis i mesterskapet, bør vi kanskje vurdere å trekke oss da. Vi husker jo alle bildet av den ensomme demonstranten foran tanksen.

Et av målene med kampanjen er å samle inn 25.000 underskrifter til støtte for samvittighetsfangene. Listen skal overleveres den kinesiske ambassaden i Oslo i løpet av sommeren.

- Vil du utfordre Gerhard Heiberg til å skrive under på oppropet?

- Nei. Jeg har den holdningen at folk ikke bør skrive under på noe de føler seg ukomfortabel med, eller noe som ikke er forenlig med den rollen de innehar. Det respekterer jeg fullt ut. Det må være opp til hver enkelt å reagere på sin måte.