Ighalo (Foto: Scanpix)
Ighalo (Foto: Scanpix)

Valgte Lyn foran Espanyol og Sporting

Stjerneskuddet Odion Ighalo hadde profftilbud fra spanske Espanyol og portugisiske Sporting Lisboa - men valget falt til slutt på Lyn.

18 år gamle Odion Ighalo er Lyns nye supernigerianer. I søndagens kamp mot HamKam kom han fra benken, driblet halve Hamar og sørget for 1-1. På overtid skaffet han straffesparket som sikret Lyn seieren.

Følg Primera Division i Fotballguiden

- Ighalo har foreløpig kun spilt tre seriekamper, og er fremdeles på utviklingsstadiet. Men han har fått spilletid raskere enn det vi hadde trodd, forteller Lyns sportsdirektør Torgeir Bjarmann til TV 2 Sporten.

Oppdaget i fjor
Historien om hvordan Odion Ighalo endte opp i Lyn skriver seg ett år tilbake. Ved hjelp av Lyn og Torgeir Bjarmanns gode kontaktnett i Nigeria fikk de høre om spilleren. I fjor sommer ble han invitert på prøvespill - men uten å imponere nevneverdig.

- Det var via vårt kontaktnett vi fikk tips om at han hadde gjort det bra på prøvespill i Portugal og Spania. Referansene var gode. Derfor inviterte vi ham på prøvespill i fjor sommer, men der presterte han ikke mer enn helt ok, sier Bjarmann.

Lyn-ledelsen så imidlertid potensialet i den unge nigerianeren, som den gang ikke var fylt 18 år.

- Vi hadde ikke plass til ham på grunn av kvoten utenfor EU. Men da Edu ble solgt var EU-kvotene endret, så vi bestemte oss for å hente ham, sier sportsidrektøren.

- En god pris
Prisen vil Bjarmann helst holde for seg selv. Men han innrømmer raskt at talentet var langt billigere enn en spiller av samme kaliber med norsk statsborgerskap.

- Det var en god pris i forhold til norske spillere, ja, bekrefter Bjarmann.

Men Ighalo stod ikke bare på Lyns ønskeliste. Proffklubber på kontinentet hadde angriperen på blokken.

Se Ighalos soloprestasjon mot HamKam:

229313

Derfor måtte Lyn handle raskt.

- Han hadde konkrete profftilbud fra klubber i Spania og Portugal, så vi måtte være kjappe. Like før overgangsvinduet stengte i fjor høst fikk vi kjøpt ham, opplyser Bjarmann.

- Fra hvilke klubber hadde han profftilbud fra?

- Det var fra Espanyol i Spania og Sporting Lisboa i Portugal, svarer han.

- Hvorfor tror du valget falt på Lyn?

- Det var vel først og fremst fordi han fikk være her å trene, og fikk høre mye positivt om klubben fra Edu. Han trivdes bra i Oslo og ønsket å komme tilbake. Vi har et ungt lag og er flinke til å ta vare på de unge spillerne, sier sportsdirektøren i Lyn.

Ingen salgsplaner
Bjarmann er fullstendig klar over at Ighalo kan bli et hett salgsobjekt om han fortsetter utviklingen. Foreløpig har Oslo-klubben ingen planer om å selge sin nigerianske juvel.

- Vi håper at Ighalo skal utvikle seg til å bli en notorisk målscorer for oss, og har ingen salgsplaner med det første. Han er kun 18 år og har en tøff vinter bak seg. Men allerede i fjor sommer så vi at han hadde den fysikken - som også Mikel og Edu hadde - som skal til for å slå gjennom i Norge, konstaterer Bjarmann.

- Har dere gjort et scoop ved å hente ham til Lyn?

- Det vet man aldri så tidlig. Vi har en lang kontrakt med ham og målet er å utvikle ham videre. Foreløpig er han ikke førstevalget blant spissene våre, poengterer sportsdirektøren.

- Og om du sammenligner Ighalo med Edu, så var jo han 21 år før han ble solgt. Fremover handler det om å legge forholdene til rette slik at han lykkes, fortsetter Bjarmann.

- Kan nå langt
Han legger ikke skjul på at forventingene til juvelen er store.

- Ighalo har de rette holdningene og den rette innstillingen for å lykkes i fotball. Han er målbevisst og treningsvillig, og sutrer ikke når han blir plassert på benken. Han er en god lagsspiller, og det kommer du langt med, forteller Bjarmann om Lyns siste stjerneskudd.