engla Juncosa Höglund (Foto: SCANPIX)
engla Juncosa Höglund (Foto: SCANPIX)
engla_lastebil2_680 (Foto: SCANPIX)
engla_lastebil2_680 (Foto: SCANPIX)

Politiet granskes etter Engla-drapet

Svensk politi bekrefter at Anders Eklund (42) står bak drapet på Engla (10) og Pernilla Hellgren (31). Samtidig blir det klart at politiet skal granskes etter Engla-drapet.

- Vi kjenner alle en stor sorg i dag, og vi har alle blitt dypt berørt. Våre tanker går i dag spesielt til de nærmeste. Selv om vi ikke kjenner noen glede eller tilfredsstillelse i dag, så kan vi konstatere at vi har løst disse to drapssakene, sier politimester i Dalarne Sten-Olov Hellberg på en pressekonferanse i Borlänge mandag.

Kunne vært unngått?
I november i fjor fikk politiet tips om at Anders Eklund kunne stå bak drapet på Pernilla Hellgren i 2000. Tipset førte imidlertid ikke til noen pågripelse, skriver Expressen.

Under pressekonferansen mandag ble det stilt flere kritiske spørsmål til politiet om drapet på Engla kunne vært unngått. Også politimesteren selv stilte spørsmålet.
- Kunne vi ha unngått denne tragedien? Skulle vi håndtert tipset i Pernilla-saken på en annen måte?

Hellberg opplyste på pressekonferansen at Riksenhet for polismål, som tilsvarer Spesialenheten for politisaker i Norge, skal se nærmere på denne saken.

Politiet vil foreløpig ikke si noe om hvordan drapet ble utført.
- Nå pågår forhør med den mistenkte, hvor vi går nærmere inn på hvordan drapet har skjedd, sier visesjefsanklager Patrik Säftlund.

engla_portrett (Foto: SCANPIX)
engla_portrett (Foto: SCANPIX)

Tilstod to drap
Det var under tøffe avhør med svensk politi søndag at den 42 år gamle lastebilsjåføren først tilsto å ha drept Pernilla Hellgren (31) i Falun for åtte år siden, før han innrømmet å ha drept Engla Juncosa-Höglund fra Stjärnsund (10).

Politiet bekreftet før helgen at de ville DNA-teste 42-åringen for flere uløste drap både i Sverige og i utlandet. Dette er en rutinesak for politiet når de komme over en person som kan knyttes til flere drap. Sen fredag kveld fikk politiet muntlig beskjed om at mannens DNA stemte overens med funn i Pernilla Hellgren-saken.

Politiet skal ha hatt flere spor som knytter Eklund til drapet. - Vi hadde vitnebeskrivelser på veien, fotografiet og en ferdig analysert teknisk bevis fra grusveien opp til huset, forteller Säftlund.

LES OGSÅ: -Tror ikke Eklund drepte Trude Espås

Funnet ved en vei
Liket av det politiet antar er den savnede ti år gamle Engla ble funnet søndag kveld i Gävleborg i Dalarna, utenfor det området politiet har søkt etter jenta.
- Liket av Engla ble funnet ved en vei i Gävleborg. Kriminalteknikere er på stedet, forteller Anders Petterson, sjef for landskriminalpolisen i Dalarna, på pressekonferansen.

Politiet presiserte at liket ennå ikke er identifisert.

Det var den mistenkte 42-åringen som søndag påviste funnstedet.

Dette er drapsmannen:

Takket lokalbefolkningen
Drapet på den ti år gamle jenta har gått hardt inn på det lille lokalsamfunnet i Dalarna i Sverige. Også politiet og redningsmannskapene er sterkt preget av det som har skjedd.

- Englas forsvinning har engasjert allmenhenten som aldri før. Vi er rørt av engasjementet fra hele bygda. Uten hjelp fra allmennheten kunne vi ikke løst denne saken, og vi må takke alle som har bidratt, sier Hellberg.


- Sosial og positiv
Engla var på vei hjem fra fotballtrening lørdag for ni dager siden da hun skal ha møtt den 42 år gamle Eklund. Ifølge forsvareren skal mannen ha tatt livet av Engla samme dag som hun forsvant.

Lastebilsjåføren som har tilstått drapet har tidligere vært dømt for flere sex- og voldssaker, og blir beskrevet som en einstøing som har hatt et anstrengt forhold til kvinner.

- Men flere i hjembyen har helt andre oppfatninger av 42-åringen og beskriver han som sosial og positiv, forteller Viveka Hansson, redaksjonssjef i Expressen.

TV 2 reporter i Sverige om siste nytt mandag formiddag: