Ali Farah (Foto: Caroline Drefvelin)
Ali Farah (Foto: Caroline Drefvelin)

Hør lydopptakene her

Helsetilsynet hemmeligholder lydopptakene fra ambulansesentralen i Ali-saken. Hør opptakene her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en kronikk i Aftenposten forleden hevdet en av ambulansesjåførene som forlot Ali Farah i Sofienbergparken at de ikke så noen tegn til alvorlig hodeskade på norsk-somalieren. Men på lydloggen til AMK(akutt-medisinsk kommunikasjonssentral), som Helsetilsynet nekter å utlevere, sier den andre ambulansesjåføren at han ikke bryr seg om at Ali har slått bakhodet i bakken.

Godt dokumentert
Dramaet i Sofienbergparken den 6 august i fjor er dokumentert minutt for minutt i lydloggen, som TV2 har fått tilgang til.

Første telefon til nødnummer 113 kom klokken 17.09.

- Medisinsk nødtelefon? Du må komme til Sofienbergparken med en gang. Det har skjedd en ulykke her, sier et kvinnelig vitne.

Noen sekunder senere kommer neste telefon til AMK.

- Medisinsk nødtelefon?

- Vi trenger ambulanse så fort som mulig. Det er person er skadet her i Sofienbergparken, sier en mann.

Hemmelig logg
Helt siden Ali Farah ble forlatt av ambulansen i Oslo i fjor, har ledelsen ved Ullevål universitetssykehus og Helsetilsynet nektet å utlevere lydloggen til alarmsentralen.

På en av de første telefonene kan man tydelig høre kjæresten til Ali Farah, Kohinoor Nordberg, gråte i bakgrunnen.

- Er det noen som står ved ham, spør den kvinnelige operatøren på AMK-sentralen.

- Ja, det er folk som hjelper ham, svarer et vitne.

- Hvem er det som gråter så fælt da?

- Det er kjæresten hans.

- Ja, akkurat ja.

Hør opptaket her.

Protesterte
Fire minutter etter dette opptaket var ambulansen på plass. Men helsepersonellet nektet å ta med Ali. Da ringer et vitne til AMK.

- Politiet er her og til og med politiet mener at ambulansen burde ha tatt han med, men de ville ikke ta han med fordi han tisset på seg. Og det er fordi han ble slått i bakken av en ukjent mann. Han ligger på bakken her og blør og er bevisstløs, sier damen.

Like etter at ambulansen forlot Ali ringte en av sjåførene til alarmsentralen for å loggføre turen.

- Vi har dratt fra Sofienbergparken.

- Ja...

- Så skriv en ordentlig journal. Politiet og sånn er der. Han har fått seg et slag over nesa og ligger nede. Og blør og ynker seg og alt mulig sånn, sier ambulansearbeideren til AMK-sentralen.

Forberedt på bråk
- Det kommer sikkert til å bli masse klager på denne turen her. Bare så du vet det. Det er tatt masse bilder. De sto og tok bilder av oss. Hvem er dere? Er ikke dere helsevesen, jeg jobber i helsevesenet selv, kan ikke bare gå fra en pasient sånn, ikke sant. Han skal vi ikke ha i bilen. Når han pisser meg på bena, der går grensa. Uansett hvor hardt slag og tennene hans har gått, sier ambulansesjåføren til AMK.

Ambulansesjåføren gjentok flere ganger at årsaken til at de dro fra småbarnsfaren var at han hadde urinert på dem.

- Han pisser makkeren min på bena og pisser på bilen vår. Det er greit han var kaldsvett og bleik og om han har slått bakhodet når han har gått i bakken, så han har cerebralt... Han kaldsvetta og lå der ynket og alt mulig sånn.

Hør opptaket her.
Ali Farah etter å ha hørt opptakene: - Hadde aldri trodd dette
Si din mening nederst i artikkelen.

- Garantert ikke rasisme
Klokken 17.23 ringte et sjokkert vitne umiddelbart til AMK-sentralen på Ullevål for å få ny ambulanse.

- Hei, det er Caroline Drefvelin. Du, jeg ringer fra Sofienbergparken.

- Ja?

- Det har akkurat vært en ambulanse her.

- Ja?

- Den ambulansen snudde. Men de gjorde ingen undersøkelse på han i det hele tatt. Jeg så på at han falt i bakken. De sa din en jævla gris når han begynte å tisse. På meg virker dette her som om det var et utslag av rasisme. Ikke for å være kjip, men denne mannen trenger å bli sett på.

- Vet du hva. Jeg er helt sikker på at rasisme er det garantert ikke, svarer den mannlige AMK- operatøren.

Hør opptaket her.

Krangel
Kort tid senere ble Ali fraktet til legevakten i en taxi. Da konstaterte legen at småbarnsfaren hadde hjerneblødning. Likevel gikk det nesten to timer før han var fremme ved Ullevål universitetssykehus. Det skjedde etter flere purringer og en direkte konfrontasjon mellom ambulansesentralen og en sykepleier ved Oslo legevakt.

- Altså, her er det konferert med nevrokirurgen og det er hastetur.

- Ja

- Om han har tisset på noen før eller ei, det må nesten bli litt underordnet da det er nevrologiske funn.

- Jeg skjønner.

- Legen har forordnet hastetur.

For dumt
- Ja, jeg skjønner det. Men jeg kan ikke gå på akkord med sikkerheten på personalet som jeg sender ut. Det går ikke. Politiet får følge. Vi kan ikke.

- Vent litt, du må snakke med legen. Dette blir for dumt for meg, svarer sykepleieren som deretter henter legen. Han forklarer alvoret i situasjonen til AMK – som til slutt sender en ambulanse.

Hør opptaket her.

Like etter midnatt ble Ali Farah operert for hjerneblødningen. Da hadde det gått mer enn sju timer siden kjæresten Kohinoor så Ali bli slått ned.