tanzajaget2_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)
tanzajaget2_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)

Knuste landsby, jaget alle

En ny gruveskandale rulles opp i Tanzania. En hel landsby ble jevnet med jorden for å rydde plass til en gullgruve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- De knuste dørene og jaget oss fra hjemmene våre, midt på natten. Vi mistet husdyr, jord, hjem, alt, sier den gamle kvinnen. AngloGold Ashanti står bak aksjonen, et gruve konglomerat Norge har invester milliarder i.

I går fortalte TV 2 hvordan 52 mennesker, ifølge vitner, ble begravd levende i byen Bulyanhulu i Tanzania. Hensikten var å rydde vei for en gruve drift Barrick Gold i dag står for. Norge har investert mer enn en milliard kroner i Barrick Gold.

Nå kommer flere skandaler for dagen. Det norske pensjonsfondet har investert mer enn fire milliarder kroner i AngloGold Ashanti og eierselskapet Anglo American. Det var disse selskapene som i sommer knuste en hel landsby utenfor byen Geita og jaget alle innbyggerne.

- Vi våknet ved at de siktet på oss med gevær. Alle måtte stille opp, forteller en mann til TV 2

- Det var politi og sivile. De kom og slo inn dører. De kom inn og kastet alle tingene våre ut, forteller en eldre kvinne.

tanzajaget_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)
- Omreisende svindlere
AngloGold Ashanti har nektet å betale erstatning til de 86 familiene som nå er stuet sammen i en falleferdig rønne. Tvert om. Da TV 2 konfronterte representanter for gruveselskapet anklaget de først bøndene for å være omreisende svindlere.

- De lyver. Det var ingen bønder der, hevder advokat Kashindye Kiuanja i AngloGold Ashanti, - først.

Men da TV2 konfronterte advokaten med vitner som forteller at politi og sivile ”pøbler”, knuste dørene i husene og jaget kvinner og barn, tre om morgenen, endret han forklaring:

- Enten det var tre om morgenen eller syv om morgenen. Saken er at de skulle flytte. Og fordi de ikke adlød pålegget de fikk, måtte de tvinges, svarer Kiuanja.

- Blodpenger
Gruveselskapets påstand om at bøndene egentlig er svindlere, blir blank avvist av både kristne – og muslimske menigheter i distriktet. De kjenner bøndene og bekrefter overfor TV2 at disse har bodd i landsbyen i generasjoner. De har begravd sine forfedre i jorden de nå er jaget fra, sier de.

Evans Rubara jobber for Kirkens Nødhjelp forsøker nå å få mat og telt frem til de forviste. Han er opprørt.

- Dersom det er sant at det norske pensjonsfondet har investert i dette, da tjener de penger på blodig gull. Dette er blodpenger. Det skal ikke være sånn, sier Rubara.

Rystet finansministeren
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har det øverste ansvaret for pensjonsfondets investeringer.

- Det er rystende forhold som TV 2 rapporterer om, sier hun.

Halvorsen medgir at Norge har et medansvar for det disse gruveselskapene gjør.

- Vi har et medansvar som eier for hvordan disse selskapene går frem. Derfor har vi de etiske retningslinjene.

Halvorsen vil på bakgrunn av TV 2s reportasjer instruere Norges Bank om ta påstandene om overgrep direkte opp med gruveselskapene.

- For det første vil jeg sørge for at Norges Bank, som er de som utøver eierskapet i Pensjonsfondet, har de opplysningene som dere har. At de setter seg godt inn i dem og tar disse spørsmålene opp med selskapet.

- Hvis vi ikke når frem, er dette opplysninger som kan føre til at vi trekker oss ut av selskapet, sier finansminister Halvorsen.

- Vi ønsker ikke at våre sparepenger skal medvirke til brudd på menneskerettighetene.