Prisen på ris har gått opp med mer enn 50 prosent de siste to ukene. Her fra et marked i Vietnam. (Foto: EPA/Scanpix)
Prisen på ris har gått opp med mer enn 50 prosent de siste to ukene. Her fra et marked i Vietnam. (Foto: EPA/Scanpix)

Matvareprisene truer verdensfreden

FN advarer nå om at prisene på mat stiger så mye at de fører til opptøyer flere steder i verden.

FN's leder av det humanitære arbeid, John Holmes, advarte i dag på en nødhjelpskonferanse i Dubai mot at prisstigningen på matvarer forverrer krisene i mange land nå.

- Sikkerhetsrisikoen ved matvarekriser må ikke undervurderes, opprør på grunn av mangel på mat ser vi allerede flere steder rundt om i verden, sa Holmes, som er visegeneralsekretær og nødhjelpskoordinator i FN.

Økt med 40 prosent
Siden midten av 2007 er verdens matvarepriser i gjennomsnitt steget med 40 prosent.

- De nåværende priser ser ut til å forverre både hyppigheten og omfanget av usikkerheten, la Holmes til på konferansen.

Flere land innfører eksportavgifter
Det har vært store uroligheter flere steder allerede. Sist søndag i Egypt, hvor tusenvis av demonstranter i sinne over de stigende matvareprisene satte fyr på bygninger, plyndret butikker og havnet i slåsskamper med politiet. Mange risproduserende land har innført eksportavgifter for å sikre at det er ris til deres egne innbyggere. Andre land som er avhengige av eksport er blitt tvunget til å avsette store beløp til oppkjøp. Regjeringen i Egypt har varslet at den vil innføre et forbud mot eksport av ris.

Flere drept i Afrika
Også kornprisene følger den samme tendensen. Mandag meldte Kasakhstans regjering at den vurderer å stoppe korneksporten. Kasakhstan er den største kornprodusenten i Sentral-Asia. I februar kostet matvareuroligheter 40 mennesker livet i Kamerun, og i løpet av de siste ukene har det vært opptøyer i afrikanske land som Elfenbenskysten, Mauritania, Senegal og Burkina Faso. De stigende matvareprisene kommer på toppen av sterkt stigende energipriser, et fat olje koster nå over 100 dollar.

Fare for inflasjon
Summen av disse faktorene øker faren for inflasjon og dette kan sette mange av de sårbare utviklingslandene langt tilbake, ifølge FN. En stigende etterspørsel etter matvarer fra en ny middelklasse i land som India og Kina samt den økende etterspørselen etter biobrensel er også med på å forklare den økende prisspiralen på mat.