kjell_magne_bondevik (Foto: TV 2)
kjell_magne_bondevik (Foto: TV 2)

Bondevik: - Uklokt av Heiberg

Kjell Magne Bondevik er kritisk til at IOC-medlem Gerhard Heiberg kategorisk avviser OL-boikott.

I mandagens avsnitt av Tabloid på TV 2 rettet den tidligere statsministeren kritikk mot Gerhard Heiberg. Tidligere har det norske IOC-medlemmet avvist mulighetene for norsk boikott av åpningsseremonien under OL i Beijing, og kaller det "høl i huet" å boikotte.

Vil stresse Kina med boikott
- Jeg synes at å avskrive en boikott av åpningsseremonien er uklokt. Faren for boikott bør kunne ligge der som en utfordning til de kinesiske myndighetene, sier Bondevik.

- De ønsker selvsagt ikke en boikott. Kanskje det kan bli en stimulans til å lytte til hva den frie verden sier og komme inn i en dialog, sier han.

Han har vært i Kina og er klar på at han skal snakke om menneskerettigheter hvis han skal tilbake til landet.

- Jeg har selv vært i Kina og håper å komme tilbake. Da vil jeg nytte anledningen til å ha en dialog om slike spørsmål, sier Bondevik.

Ikke bare sport
KrF-veteranen mener pressens søkelys på kinesiske myndigheters forhold til menneskerettigheter er positivt. Tidligere har blant andre Gerhard Heiberg sagt at pressen er for opptatt av de negative sidene ved OL-vertslandet.

- Jeg synes at Heiberg og andre må tåle at journalister er sitt samfunssansvar bevisst og ikke bare rapporterer om det sportslige. Ikke skriv om bare sportsresultatene. De er viktige, men vær samfunnsbevisste og dekk også Kinas politikk, sier Bondevik.