eiffel_680 (Foto: REUTERS/SCANPIX)
eiffel_680 (Foto: REUTERS/SCANPIX)

"Eiffeltårnet ønsket OL-ilden velkommen"

Den offisielle sida for Beijing-OL har et litt annet syn på fakkelstafetten i Paris.

Den olympiske fakkelen kom mandag til Paris der den etter meningen skulle fraktes fra Eiffeltårnet til den hovedkvarteret til den franske olympiske komité.

Slik gikk det ikke: Her slukkes OL-fakkelen

Men på den offisielle siden for Beijing-OL er det ingenting som tyder på kaos og protester fra Tibet-aktivister. Tvert imot, her er alt i sin skjønneste orden.

Kinesiske drager
Internasjonale bildebyråer har i dag publisert tusenvis av bilder fra protestene i Paris.

På den offisielle sidene kan vi se bilde av visepresidenten i Beijing-lekene, Jiang Xiaoyu som holder OL-fakkelen mens den ennå brant. Og rundt Eiffeltårnet danser fargerike drager rundt til tradisjonell kinesisk folkemusikk.

«Mange franske borgere og utenlandske studenter hadde møtt opp for å se fakkelseremonien» skriver den offisielle sida for Beijing OL 2008.

«Kina-blokk»
Det er velkjent at kinesiske myndigheter har en streng kontroll over hva som skrives i mediene. Det kinesiske folk kan for eksempel ikke surfe fritt på utenlandske nettsteder.

Kinesiske medier er også svært forsiktige med å omtale hendelser som er kritiske for regimet. Likevel kan man lese om dagens hendelser på de engelskspråklige kinesiske nettstedene.

Chinadaily skriver at «fakkelstafetten ble avbrutt av tibetanske separatister og deres støttespillere, noe som vekte avsky blant tilskuere og idrettstopper.» Avisa har snakket med flere kinesiske studenter som hevder at det franske folk er vennligstilt mot Kina, men at de har blitt villedet av vestlige medier om situasjonen i Tibet.

Mens South China Morning Post konstaterer at «hundrevis av pro-tibetanske protestanter avbrøt stafetten i Paris og tvang arrangørene til å slukke fakkelen.»