tanzagruve_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)
tanzagruve_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)
tanzagruve_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)
tanzagruve_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)

Norge investerer i "blodig gullgruve"

Dine pensjonspenger er investert i en gullgruveindustri, som anklages for å begrave mennesker levende i Tanzania. TV 2 har møtt familier som forteller redselshistorier og ber Norge trekke seg ut.

Melania Baesi gråter når hun forteller hvordan to av sønnene hennes døde sommeren 1996. De ble begravd levende, forteller hun til TV 2.

Sønnene drev en liten gullgruve i byen Bulyanhulu i Tanzania. Det var ikke stort mer enn en sjakt rett ned i jorden. Myndighetene i Tanzania hadde imidlertid andre planer. De ønsket å rydde område for smågravere og overlate det hele til et stort multinasjonalt gruveselskap.

De fattige gullgraverne nektet å flytte og saken gikk flere runder i Tanzanias omdiskuterte rettssystem. I august 1996 skar myndighetene igjennom. Politistyrker og bulldosere fra selskapet Sutton Resources gikk inn og begynte å fylle igjen de små gruvesjaktene.

tanzamor_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)
tanzamor_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)

Begravde mennesker
Politiets egen video fra hendelsen viser at lokalbefolkningen forsøkte å protestere uten å nå frem. Vitner TV 2 har intervjuet sier de forsøkte å stanse bulldoserne som fylte igjen gruvesjakter.

- Da jeg sa at det var mennesker nede i sjaktene, nektet de. De begynte å slå meg så jeg falt, sier Mafuru Butondo til TV 2.

Han viser arr etter kutt i det ene benet. Flere i landsbyen bekrefter Butondos fremstilling, blant disse er Emanuel Bombeda. Han forsøkte å gå foran en av bulldoserne, men ble jaget.

Lik som ble funnet rundt gruvesjaktene er fotografert. I tillegg hevder landsbybeboerne at minst 52 mennesker ble begravd levende da sjaktene ble fylt igjen. Noen lik ble gravd frem av landsbybeboerne, men politiet kom og stengte av området.

Myndighetene nekter å grave opp de gjenfylte gruvesjaktene. Dermed blokkerer myndighetene landsbybeboerne som ønsker å få levningene av sine kjære. Det er heller ikke mulig å bevise at et massemord fant sted.

tanzamyndighet_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)
tanzamyndighet_680 (Foto: Kenneth Cuomo/TV 2)
Avviser påstandene
Viseminister for Mineraler, Hamishi O. M. Komba, bekrefter i et intervju med TV 2 at myndighetene ikke vil grave opp området. Han avviser blankt at noen ble begravd levende.

Sutton Resources ble i 1999 overtatt av det Canada-baserte gruveselskapet Barrick Gold. Les historikken her.

Med dette mener kritikerne at Barrick også har tatt over ansvaret for de angivelige menneskerettighetsbruddene som tyveri, vold og drap.

Barrick Gold vil ikke gi noe intervju, men har i skriftlige svar hele tiden nektet for at mennesker ble drept i Bulyanhulu.

Det Norske pensjonsfondet har kjøpt aksjer for 1,2 milliarder kroner i Barrick Gold Corporation.

- Blodpenger
Tanzanias fremste menneskerettighetsadvokat Tundu Lissu mener Norge dermed tar inn blodpenger i aksjeutbytte.

- Denne gruven er dynket i blod, sier Lissu til TV 2.

Han hevder utlendinger tjener penger på en gruve som kom til etter massedrap. Han har samlet all tilgjengelig dokumentasjon om hendelsen.

- Er du sikker på at mennesker ble begravet levende. At folk døde der?

- Ja, utvilsomt, sier Lissu til TV 2.

Etikkrådet i oljefondet vil ikke kommentere denne saken konkret, men innrømmer at økonomiske interesser i utlandet må granskes: