ild (Foto: AFP/SCANPIX, © seb)
ild (Foto: AFP/SCANPIX, © seb)
Idrettspresident Tove Paule (Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX, © jk )
Idrettspresident Tove Paule (Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX, © jk )

OL-ild i motbakke

Fakkelstaffetens slagord er "en harmonisk reise". Men stafetten har vært preget av lite harmoni så langt.

Søndagens demonstrasjoner og angrep på OL-ilden vekker sterke reaksjoner blant OL-arrangørene i Beijing, som omtaler aksjonene som "motbydelige" sabotasjer utført av et lite antall tibetanske separatister.

37 demonstranter ble arrestert i London søndag. Langs løypa sto hundrevis av mennesker, som ropte slagord for fritt Tibet, Dalai Lama, og om Kinas rolle i Darfur.

Se TV 2s reportasje fra London her!

- Noen få tibetanske separatister prøvde å ødelegge fakkelstafetten, og vi fordømmer deres motbydelige oppførsel, sier Sun Weide, talsmann for OL-komiteen i Beijing til nyhetsbyrået AP.

- Denne gruppens handlinger er ikke populære, og personer som elsker fred og den olympiske ånd, vil garantert ta avstand fra disse aksjonene. Deres forsøk er dømt til å mislykkes, uttalte Weide mandag.

I Paris mandag
Mandag ankommer fakkelen Paris, og også her er det ventet store protester.

Fransk politi har trappet opp sikkerheten betydelig i forkant av arrangementet, og mer enn 3000 politimenn står klare for å beskytte ilden, som skal fraktes fra Eiffeltårnet og videre rundt i den franske hovedstaden.

- Bør vurdere å stoppe staffeten
President i Norges idrettsforbund, Tove Paule, uttrykker bekymring for den videre fakkelstafetten.

Idrettspresident Tove Paule (Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX, © jk )
Idrettspresident Tove Paule (Foto: Jarl Fr. Erichsen/SCANPIX, © jk )
- Jeg tør ikke å tenke på hva som skjer når fakkelen skal inn i Tibet og være der fra 19.-21. juni, sier idrettspresidenten til Aftenposten.

Paule, som for tiden er på møte i Beijing, forteller at TV-en hennes gikk i svart under overføringen av demonstrasjonene i London.

- Hvis det blir for mye støy, har stafetten ingen hensikt, mener Paule, som forteller at hun har luftet tanken om å avlyse resten av stafetten under møtet hun deltar på i Beijing, hvor det er samlet representanter fra ulike lands olympiske komiteer.