ol_fakkel_london3_680 (Foto: EPA/SCANPIX)
ol_fakkel_london3_680 (Foto: EPA/SCANPIX)

35 demonstranter arrestert

OL-fakkelen var søndag på vei gjennom Londons gater, men det har ikke skjedd uten problemer. Minst 35 demonstranter er arrestert og stafetten ble forsøkt avbrutt flere ganger.

Den olympiske ilden ble båret gjennom den engelske hovedstaden i dag. Sikkerhetstiltakene var strenge og 2000 politifolk var utkommandert for å vokte fakkelen på sin 50 kilometer lange rute gjennom London.

Etter en rolig start på Wembley Stadium i London tok det ikke lang tid før fakkelen ble prøvd stoppet av demonstranter.

Brannslokningsapparat
Noen demonstranter prøvde å slukke fakkelen med et brannslokningsapparat. Minst 35 personer skal være arrestert.
Flere av disse ble tatt av politiet på Trafalgar Square der det også var sammenstøt mellom Tibet-demonstranter og Kina-tilhengere.

TV 2 reporter Kjetil Iden har fulgt fakkelen gjennom Londons gater søndag.

- Gigantisk propagandakrig
- Det er en en gigantisk propagandakrig som nå foregår i London, sa Iden tidligere i kveld til TV 2 Nyhetene. - En tibetansk demonstrant og en kinesisk tilhenger brøt nettopp sammen i en slåsskamp.

ol_fakkel_london4_680 (Foto: AFP/SCANPIX)
ol_fakkel_london4_680 (Foto: AFP/SCANPIX)

- Godt beskyttet
Protestene mot OL-fakkelens prosesjon var ventet etter uroen i Tibet den siste tiden. Fakkelen har tidligere blitt møtt av sinte demonstranter både i Hellas og Tyrkia på sin 140 tusen kilometer lange ferd på vei mot Beijing.

Arrangørens største frykt er at OL-fakkelen skal bli slukket av demonstranter. TV 2s reporter Iden fortalte tidligere i dag hvor godt fakkelen var beskyttet.

- Det vil være nær sagt umulig å få tak i den. Den har en indre sirkel med ti spesialtrente flammevoktere. Utenfor der er den ca. 20 menn fra det britiske politiet. I tillegg er det ytterligere sikring med motorsykler, politibiler og vakter som vokter ruta.

- Og selv om vi under den første demonstrasjonen var ganske nærme flammen, så er det umulig å komme bort til den, fortalte Iden.

En demonstrant blir lagt i bakken av politiet i London. (Foto: AFP/SCANPIX)
En demonstrant blir lagt i bakken av politiet i London. (Foto: AFP/SCANPIX)

fakkelkart1-680x383
fakkelkart1-680x383

Fakkelen kom frem
Tross hinder og motstand: OL-ilden kom til slutt inn på O2-arenaen i London hvor feiringen kunne starte.

Skylder på Dalai Lama
Tibets åndelige leder Dalai Lama er svært bekymret for at Kina vil ty til mere maktbruk, dersom protestene fortsetter i Tibet. Det sa han etter å ha ledet et bønnemøte i Dharmasala nord i India søndag.

Kinesiske myndigheter har avvist alle forslag om samtaler med den tibetanske eksilregjeringen, for å løse konflikten i Tibet. De hevder at det er kretsen rundt Dalai Lama som står bak urolighetene den siste tiden.

Samtidig oppfordrer Dalai Lama alle tibetanere til å holde seg til ikke-voldelige metoder i kampen mot kinesiske myndigheter.

OL i Beijing starter 8. august.

Se video: Lederen i den norske Tibet-komiteen, Chungdak Koren, frykter bråk: