Skiløper i hardt vær i Storilien i Sverige. (Foto: Kallestad, Gorm , © PEK )
Skiløper i hardt vær i Storilien i Sverige. (Foto: Kallestad, Gorm , © PEK )

Iskald slutt på mars

Mars startet med finvær i nord og gråvær i sør, før påsken kom med rekordkulde.

Nord-Norge opplevde en uvanlig fin mars måned med ekstremt lite nedbør mange steder. Flere steder fikk mindre enn 10 millimeter i løpet av hele måneden, som Saltdal i Nordland med skarve 3 millimeter.

maanedsgrafikken_mars
maanedsgrafikken_mars

Flott vintervær i nord
De fleste lavtrykkene passerte over Sør-Norge i mars. Det ga østavind og fint vær i Nord-Norge.

I Tromsø var det i overkant av en halvmeter med snø gjennom hele måneden, og også resten av Nord-Norge hadde stort sett litt mindre snø enn normalt for årstiden.

Fuktig i sør
De stadige lavtrykkene fra vest gjore første halvdel av marsr vindfull, fuktig og mild. Uværet stengte fjellovergangene i Sør-Norge i flere perioder. Både på Vestlandet og østafjells falt det flere steder mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt i mars.

Værstasjonen Eik-Hove i Sør-Rogaland fikk mest nedbør, med 387 millimeter nedbør totalt.

Iskald påskehelg
Palmehelgen kom tidlig i år, 15-16. mars. Da ble det væromlegging til kalde nordlige vinder med mye sol og pent vær, men en del snøbyger i Midt-Norge.

Denne værtypen fortsatte hele påsken, men skjærtorsdag og langfredag falt det en del snø på Vestlandet og østafjells - enkelte steder mer enn en halv meter.

De laveste temperaturene i mars ble målt nettopp i påsken. Sånn var det ikke i fjor. Da falt påsken i slutten av april, med rekordvarme i Sør-Norge og opp mot 17-18 varmegrader på Vestlandet. I år ble det målt -30,8 grader på Geilo påskeaften, og Drevsjø hadde -33,9 grader første påskedag. Mange værstasjoner i Sør-Norge målte disse dagene den laveste temperaturen som noen gang er registrert for slutten av mars.

Oslo satte en spesiell rekord første påskedag. Vinterens laveste temperatur har aldri vært målt så sent som 23. mars tidligere. Den forrige rekorden var 15. mars, fra 1946.

Det lir mot vår...?
De tre siste dagen av mars snudde det, med mildvær og regn i store deler av Sør-Norge. Den høyeste temperaturen i landet ble målt på den aller siste dagen i måneden, med 13,6 varmegrader i Lærdal.