I oktober 2006 ble FN veteranen Knut Braa tilkjent erstatning på 1,2 millioner i Trondheim tingrett, for lidelsene han ble påført i Libanon.  (Foto: Dokument 2)
I oktober 2006 ble FN veteranen Knut Braa tilkjent erstatning på 1,2 millioner i Trondheim tingrett, for lidelsene han ble påført i Libanon. (Foto: Dokument 2)

Advarer mot krigsskader

FN-veteranen Knut Braa ble medisinsk invalid etter oppdrag i Libanon. Han mener Norge svikter i oppfølgingen av soldaters psykiske skader etter opplevelser i krigssonen.
- Soldater som drar til Afghanistan nå, vil møte de samme problemene i framtiden, advarer Braa.

Knut Braa ble som 19-åring sendt til Libanon som militærpoliti i 1982. Han var totalt uforberedt på hva som ville møte ham. Tre dager etter at Braa ankom, invaderte Israel Libanon.

Den norske kontingenten lå midt i skuddlinjen.

- Hadde et helvete

- Israelerne gikk inn med 120 000 soldater på et område som var mindre enn Rogaland fylke. 80 000 av de soldatene passerte 200-300 meter unna der vi var. Vi var utsatt for heftig beskytning. Vi mistet en mann, og flere ble skadet. Vi hadde et helvete, sier Braa.

I dokumentaren «Nervekrigen» ser vi nærmere på virkeligheten som møter krigsveteranene når de kommer hjem. Flere av dem sitter igjen med svært sterke inntrykk fra krigssonen.

I løpet av det året han tjenestegjorde i Libanon, opplevde Knut Braa grufullheter han fortsatt sliter med.

25 år etter har han ennå ikke glemt barna som ble ofre for klasebombene Israel brukte i Libanon. Heller ikke minnet om soldaten han møtte som brukte et kvinnebryst som krigstrofé.

Ble medisinsk invalid

Braa var i Libanon i til sammen 12 måneder. 25 år etter er han medisinsk invalid med diagnosen PTSD, posttraumatisk stresslidelse.

Han er den eneste FN-veteranen i Norge som har orket, og også fullført en kamp mot Forsvarsdepartementet i rettssalen. I oktober 2006 ble han tilkjent erstatning på 1,2 millioner i Trondheim tingrett, for lidelsene han ble påført i Libanon.

Knut Braa mener Norge svikter i oppfølgingen av soldaters psykiske skader etter opplevelser i krigssonen.

Post din leserkommentar nederst på siden

LES OGSÅ: Veteran får 67 kr dagen

- Det er bare tull av Forsvaret og Forsvarsdepartementet å påstå at man på forhånd kan gjøre folk sterke nok til ikke å bli skadd eller berørt. Spørsmålet er heller hvordan man blir ivaretatt etterpå. Vi ble ikke ivaretatt i det hele tatt. Jeg er ganske sikker på at de Afghanistansoldatene som kommer tilbake nå, og møter disse problemene om 5-10 år, vil bli møtt med den samme kalde skulderen, sier Braa.

120 000 soldater sendt ut

Om lag 120 000 nordmenn har siden andre verdenskrig tjenestegjort i internasjonale operasjoner. Deltakelsen har i hovedsak dreid seg om fredsbevarende operasjoner i FN-regi.

I dag har Norge nærmere 600 soldater ute i internasjonale oppdrag, ifølge Forsvarsnett. Rundt 500 av disse befinner seg i Afghanistan.