Retusj sharon stone
Retusj sharon stone

Slik skjer foto-jukset

- Alle former for foto er juks, sier fotograf Fredrik Arff. Han viste LørdagsMagasinet hvordan proffene retusjerer bort kilo og skavanker fra bildene.

Slik skjer retusjeringen av ansiktet, steg for steg.
Slik skjer retusjeringen av ansiktet, steg for steg.

SE DET FERDIGE BILDET NEDERST I SAKEN

Stadig flere nordmenn velger nå å retusjere sine private familiebilder. Hos Fame Fotografene i Oslo ber stadig flere nordmenn om å få bildene fikset på etter fotografering. Babybildene blir foreløpig skånet for den verste retusjeringa, men fotografene opplever nå større pågang fra folk som vil fjerne bilringen eller andre uønskede elementer fra bildene.

- Folk ber om å få dyttet inn en valk, en kvise, få hvitere tenner og mer farge på øynene, sier daglig leder i Fame-fotografene i Oslo, Hanne Pernille Andersen, til Lørdagsmagasinet på TV 2.

Les også: Se stjernene før og etter retusjering

Fotograf Fredrik Arff (30) er en av Norges travleste fotografer.

- Alle former for foto er jo juks. For det er jo ikke virkeligheten. Når du ser på et bilde av deg selv så sier du ”dette er meg”. Men det er det jo ikke, det er et bilde, et helt annet objekt og en todimensjonal flate, sier Fredrik Arff, som har jobbet som profesjonell fotograf i tre år.

Fredrik er blitt kjent for å være svært flink til å skape oppsiktsvekkende bilda ved hjelp av omfattende bildebehandling. Blant de mest profilerte fotojobbene er debatt-programlederne i NRK og ”Showgirls”-damene.

- Showgirls-plakaten er et godt eksempel der hvor bruken av bildet og målet med bildet er å lage noe som er større enn virkeligheten, mer glamorøst enn virkeligheten, sier han om bildet han tok av artistene Elisabeth Andreasson, Guri Schanke, Marianne Aas Hansen og Hilde Lyrån i fjor.

Hva han har gjort med kjendisdamene, vil han ikke avsløre. Men med LørdagsMagasinets reporter foran kameraet hans, er det ikke grenser for hva han kan forandre på.

Se reportasjen her!

- Det vi skal gjøre nå er å stramme inn litt her, sier han og tar tak i kinnene.

- Så skal vi gi deg et mer markert og maskulint hakeparti. Og så tror jeg vi skal jevne ut huden. Det er ikke noen vits i å gjøre noe med hoftepartiet ditt, men vi kan jo smalne det litt. Vi lager jo noe som er større enn virkeligheten, forklarer Arff før han begynner fotoshooten.

- Jeg synes folk er vakre nok som de er, dete r ikke noen vits i å gjøre så mye mer – vanligvis. Men i denne reporterens tilfelle er det mye å rette på. Foran fotograf Arffs dataskjerm forklarer han hva han har gjort med bildene han har smeltet sammen i bildebehandlingsprogrammet.

- Ved å bruke ulike typer triks, har vi gjort det slik at du ser slankere ut rundt hoften din, og at du har en mer dynamisk positur. Ansiktet ditt er byttet ut med et annet hvor vinkelen er mer heldig.

Slik forandres kroppen i løpet av retusjeringen av bildet. Totalt består den ferdige kroppen av seks ulike bilder.
Slik forandres kroppen i løpet av retusjeringen av bildet. Totalt består den ferdige kroppen av seks ulike bilder.

- Hvor ekte er dette bildet?

- Jeg synes jo dette ser mer ut som en tegneseriefigur enn en journalist i farta. Her har jeg jo klippa og limt til det skamløse. Det er nesten skummelt å se på hvordan du har blitt seende ut, ler han.

Ansiktet mitt gjennomgår også ei stor forvandling. Arff tegner på et nytt hakeparti, øynene gjøres hvitere og huden glattere. Kroppen min er nå satt sammen av seks ulike bilder, før den settes inn i Fredrik Arffs store komposisjon. Sammen med digitale effekter, bilder av statister og kameramannen Jarle er bildet komplett.

Fotografen selv kunne aldri tenke seg å retusjere familiebilder. Når han drar på ferie tar han faktisk bare med seg et engangskamera.

- Om 20 år er det jo mye mer spennende å ha de bildene som ikke blir retusjert, enn de bildene som er retusjerte for å få deg til å se bra ut her og nå. Jeg ville helt klart foretrukket de andre typen bildene selv, sier Fredrik Arff til LørdagsMagasinet.

Les mer Vegard B. Normanns blogg

Slik ser det ferdige bildet ut. Til venstre for LørdagsMagasinets reporter Vegard B. Normann, står kameramann Jarle Medhus.
Slik ser det ferdige bildet ut. Til venstre for LørdagsMagasinets reporter Vegard B. Normann, står kameramann Jarle Medhus.