fitna_680 (Foto: EPA/SCANPIX)
fitna_680 (Foto: EPA/SCANPIX)

- Provoserer ikke muslimer

Leder for institutt for multikulturell utvikling i Nederland, Sadik Harchaoui, har liten tro på opptøyer som følge av den islamkritiske filmen "Fitna".

- Generelt er reaksjonene fra muslimer i Nederland svært avslappet, sier han til nyhetsbyrået AP.

- Jeg kan ikke se at noe ved kan være ulovlig. Talefriheten skal muliggjøre denne type film i et samfunn. Det du kan gjøre med det, er å debattere om hvorvidt faktaene er riktige og om man bør gå inn å kommentere sider ved den, forklarer han.

Se video med Harchaoui og statsminister Balkenende her. Artikkelen fortsetter under.

224519

Flere bilder fra filmen ser du i karusellen nederst

Sensurert på tv
Den 15 minutter lange filmen har skapt offentlig debatt i landet, og man frykter at den skal forårsake like sterke reaksjoner som Muhammed-tegningene i Danmark.

Etter at nederlandske tv-kanaler nektet å sende filmen, reagerte politikeren Geert Wilders med å legge den ut på internett. Senere valgte flere tv-stasjoner å sende deler av filmen.

Wilders er tilfreds. Se video her. Artikkelen fortsetter under.

224462

Grieg og terror
Filmen retter et kritisk blikk på islam, og setter vers fra Koranen opp mot bilder fra terrorhandlinger. Den skildrer islam som "frihetens fiende" og starter med å vise bilder fra terrorangrepene i New York 11. september 2001.

Filmen er ledsaget av musikken til Edvard Grieg. Den skal også inneholde radikale islamister som ber Allah om å drepe ikke-muslimer.

Statsministeren beklager
Landets statsminister, Jan Peter Balkenende, sa i en pressekonferanse torsdag kveld at regjeringen tar avstand fra innholdet i filmen.

- Filmen likestiller islam med vold. Denne fortolkningen avviser vi. Majoriteten av muslimer tar avstand fra ekstremisme og vold, sa Balkenende og påpekte det faktum er at ofrene for aksjoner også ofte er muslimer.

- Vi synes det er synd at Wilders har valgt å legge ut denne filmen. Vi mener det ikke tjener til noe annet enn å fornærme. Men å føle seg støtt må aldri bli brukt som en unnskyldning til aggresjon og trusler.

Delte reaksjoner
Sent torsdag kveld samlet det seg en rolig demonstrasjon utenfor parlamentsbygningen. De holdt en banner med påskriften "Wilder = en zionist, Wilder = en løgner".

I en spørrerunden som nyhetsbyrået AP gjennomførte på gata i Nederland, kommer folk med delte meninger om filmen.

- Etter hva jeg har hørt så går den for langt, sier en muslimsk innbygger. Mens andre mener det er lite å bråke for.

En domstol i Nederland skal fredag avgjøre om filmen er i strid med loven som forbyr hatefulle ytringer.