Charles Tjessem, Sunt og godt
Charles Tjessem, Sunt og godt

Tapasmeny til Gjøvik-ekspressen

Her finner du alle Charles' matoppskrifter fra det første programmet.

Scampi ”Asia”

Scampi
Scampi
24 stk scampi 1 stk Sitrongress 2 stk Limebalder 1 stk Chili, rød 3 ss Ketchup manis, søt soya saus Olje til steking 24 stk scampi 1 stk Sitrongress 2 stk Limebalder 1 stk Chili, rød 3 ss Ketchup manis, søt soya saus Olje til steking 24 stk scampi 1 stk Sitrongress 2 stk Limebalder 1 stk Chili, rød 3 ss Ketchup manis, søt soya saus Olje til steking 24 stk scampi 1 stk Sitrongress 2 stk Limebalder 1 stk Chili, rød 3 ss Ketchup manis, søt soya saus Olje til steking 24 stk scampi 1 stk Sitrongress 2 stk Limebalder 1 stk Chili, rød 3 ss Ketchup manis, søt soya saus Olje til steking 24 stk scampi 1 stk Sitrongress 2 stk Limebalder 1 stk Chili, rød 3 ss Ketchup manis, søt soya saus Olje til steking

1. Scampi tines opp og renses hvis du kjøper med skal. Fjern da skall og skittstreng, skittstrengen ligger langs ryggen av scampien.
2. Lag deretter en marinade av sitrongress, limeblader, finhakket rød chili uten frø og den søte soyasausen.
3. Legg scampi oppi denne marinaden og la denne blandingen ligge i ca 2 timer i kjøleskapet.
4. Når scampi er ferdig marinert stekes de lett på stekepanne i litt olje, rett før servering smakes de til og justees evt. med limesaft eller salt.


Sitrongress smaker mest og avgir mest smak hvis det bankes flatt først og deretter kuttes opp.
Limeblader smaker mest hvis en «knekker» og gnir bladet før det legges i marinaden.
Chilli er sterkt! Det som er sterkest på chilien er frøene, eller ”lammellene” som vi kaller det på kjøkkenspråket, det gule som går langs og inni chilien.

Stekt kveite med koriander og appelsinkokt gulrot

Ca 50 gr pr person kveite
(bruker denne fisken til hovedrett, må en beregne 200g)
Olje til steking, salt og nykvernet sort pepper
0,4 dl appelsinjuice
2 stk gulrøtter i skiver
1 ts hele korianderfrø
Salt og nykvernet sort pepper
Evt. sitronsaft, friskpresset



Minetronesuppe (4 -6 personer)

2 stk gulrot
2 stk persillerot
4 stk sjalottløk
1 liten sellerirot
½ purre
God olivenolje til fresing av grønnsakene 2 stk gulrot
2 stk persillerot
4 stk sjalottløk
1 liten sellerirot
½ purre
God olivenolje til fresing av grønnsakene
1 ss tomat pure
1 bx herm. tomater
1,5 liter kraft eller vann med buljong
1 stk kylling bryst uten skinn og ben (kan godt ha mer kylling i hvis ønskelig, må da beregne lenger varmebehandlings tid)
100 g asparges bønner
Salt og nykvernet pepper
Basilikum

Fremgangsmåte:
1. Alle grønnsaker vaskes, skrelles og kuttes i like store biter.
2. Fres alle grønnsakene unntatt asp. Bønner i en gryte, tilsett tomat pure og ”brenn” av pureen, dette er viktig for å få bort ”rå smaken” på grønnsakene og tomatpureen.
3. Tilsett deretter herm. Tomater og kraft, rør om og la dette små koke til grønnsakene er møre.
4. Mens en venter på at grønnsakene skal kokes møre, koker en pasta og kutter opp kyllingbryst i små terninger.
5. Når grønnsakene er møre legges kylling og bønner i gryten, la dette trekke i 5-7 min.
6. Smak til med salt & nykvernet sort pepper.
7. Server suppen med frisk basilikum.

Kyllingbryst med estragon

2 stk kyllingbryst
Ca 15 blad av frisk Estragon
1 fedd hvitløk
Salt og nykvernet sort pepper
Olje til steking

Fremgangsmåte:
1. Legg estragonblad under skinnet på kyllingbrystet eller legg estragon innimellom fileten og selve kyllingbrystet, tilsett salt og pepper.
2. Stek så kyllingbrystet sammen med hvitløk i stekepanne til gyllenbrun på skinnside, snu kyllingbrystet deretter og stek ferdig ca 5 min. på den andre siden.
3. La kyllingen hvile i ca 5 minutter, før en skjærer opp kyllingen i passe skiver.




Tomat bruchetta

Baguette til toast
2 stk plommetomater
1 sjalottløk, finhakket
1 ss kaldpresset olivenolje
Salt og nykvernet sort pepper
Basilikum
Mozzarella ost

Fremgangsmåte:
1. Lag toast av baquette skåret i tynne skiver og deretter bakt i oven til sprø ved ca 160 grader i 10 minutter.
2. Plommetomater vaskes og kuttes opp i terninger uten tomatkjerne. Bland deretter tomat terningene med sjalottløk, olivenolje, basilikum, salt og pepper
3. Legg tomat”salsa” på toast med litt mozzarella ost oppå.

Oksekjøtt med dipp

200 gr oksekjøtt, helst ytrefilet, indrefilet, mørbrad eller entrecote
Salt og nykvernet pepper
Olje til steking
1 dl kechap manis
1 ss karri pulver
Ass. Brød 200 gr oksekjøtt, helst ytrefilet, indrefilet, mørbrad eller entrecote
Salt og nykvernet pepper
Olje til steking
1 dl kechap manis
1 ss karri pulver
Ass. Brød 200 gr oksekjøtt, helst ytrefilet, indrefilet, mørbrad eller entrecote
Salt og nykvernet pepper
Olje til steking
1 dl kechap manis
1 ss karri pulver
Ass. Brød

Fremgangsmåte:
1. Skjær oksekjøttet i strimler, stekes i veldig varm stekepanne rett før servering.
2. Når kjøttet er medium, hviles kjøttet i 2-3minutter ved siden av komfyren.
3. Deretter tilsettes dressing, bland godt og server.

Marinerte artiskokker
Kjøpes ferdig marinerte eller marineres selv etter ønske

Marinerte sorte oliven
100 g sorte oliven, helst Kalamata
3 ss oliven olje, kaldpresset
1 ts hele korianderfrø
Saften fra ¼ lime

Fremgangsmåte:
Alle ingredienser blandes sammen, la dette stå å trekke i ca 2 timer på kjøkkenbenken, for å få smaken frem.

Nyskåret serrano skinke eller annen god spekeskinke
Skinken serveres for seg selv, god skinke trenger ikke mye annet.

Kommenter oppskriftene eller tips oss om dine egne sunne og gode oppskrifter i kommentarfeltet nederst i saken (under reklamen).

Bon apetitt!