Osama bin Laden
Osama bin Laden

Bin Laden truer EU

I en ny tale fra Osama bin Laden truer han med alvorlige reaksjoner mot de ansvarlige for Muhammed-tegningene.

Talen som kommer i forbindelse med femårsdagen for Irak invasjonen og er distribuert via en arabisk nettside. I talen retter bin Laden angrep på EU som de ansvarlige for Muhammed tegningene i tillegg til kongen av Saudi Arabia som bin Laden mener ikke har gjort noe for å stoppe det han kaller bespottelsen av profeten Muhammed. Han truer EU med alvorlig straff for ha produsert og publisert de omstridte karikatur-tegningene.

Korstog fra paven
I lydopptaket sier bin Laden at tegningene er ledd i et korstog mot islam som innbefatter pave Benedict. De omstridte tegningene ble første gang publisert i den danske avisen Jyllands-Posten i september 2005 og flere danske aviser har nylig trykket dem på nytt. Osama bin Ladens budskap hadde tittelen "Responsen vil bli det du ser, ikke det du hører" ifølge den arabiske nettsiden som har publisert talen.

Vil ha europeerne ut av Afghanistan
Lydopptaket fra bin Laden er det første livstegn fra al-Qaida lederen siden november i fjor da han innstendig ba de europeiske landene om å trekke seg ut og avslutte de militære operasjonene de hadde i samarbeid med USA i Afghanistan. Det antas at bin Laden fremdeles er i fjellområdet langs grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

Du kan høre hele talen i videovinduet over og samtidig se en engelsk oversettelse.

I videovinduet under kan du høre direktør i PRIO, Stein Tønneson, uttale seg om trusselen.

223394