Kjell Erik Øie
Kjell Erik Øie

Stolt av homokamp

Kjell Erik Øie har siden midten av 80-tallet vært sental i homokampen. Han har også hatt en viktig rolle i forbindelse med den nye ekteskapsloven.

- Jeg er stolt over at jeg har spilt en viktig rolle, sier Øie til LørdagsMagasinet.

Finnes det et skjult homonettverk? Klikk her for å lese mer på Vegard Normanns blogg

"Norges sjefshomo"
Kjell Erik Øie gikk tidligere under kallenavnet "Norges sjefshomo". Og som statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet siden høsten 2005 har han sett to minsistre måtte gå. Men selv sitter han trygt i statsekretærstolen:

Han fikk jobben av Karita Bekkemellem, før hun måtte gå av i fjor høst. Og I februar var han ved Manuela Ramin-Osmundsens side frem til hun måtte trekke seg fra regjeringen.Anniken Huitfeldt er nå hans tredje minister på kun kort tid.

- Det har vært krevende og slitsomme uker, fordi det er mye å gjøre i en slik prosess. Fordi det berører mange mennesker og det er følelsesmessig ganske sterkt å stå oppe i. Men sånn er politikken av og til, sier han til LørdagsMagasinet på TV 2.

- Jeg var liksom sjefshomoen
Siden midten av 80-tallet har Kjell Erik Øie vært svært aktiv i kampen for homofiles rettigheter.

- Jeg var liksom sjefshomoen i Norge. Mange som huska det, når jeg kalte meg det, sier han mens han blar gjennom gamle avisutklipp fra 80- og 90-tallet.

Han var sentral i arbeidet med partnerskapsloven i 1993 og som statsekretær i har han vært viktig for å få den felles ekteskapsloven til Stortinget. En banebrytende lov som gir homofile samme rett til ekteskapsinngåelse som heterofile.

- Hvordan vil du beskrive den jobben du har gjort?

- Jeg tror jeg har utgjort en forskjell. Jeg tror jeg har klart å endre noen menneskers holdninger, gjennom mitt politiske arbeid og gjennom mine diskusjoner i media. Men jeg er veldig klar på at jeg ikke har vært alene om det. Jeg er også veldig stolt over at jeg har vært med på det og faktisk har spilt en viktig rolle, sier han til LørdagsMagasinet.

"Gimle-kanalen"
De fremmøtte under departementets feiring av ekteskapsloven ga også Øie mye ros i går. Det var ingen tvil om at han har spilt en sentral rolle i arbeidet med den nye ekteskapsloven. Men han har ikke vært alene. Arbeiderparti-mannen er en av flere åpne homofile politikere som har samarbeidet tett i arbeidet for den nye loven. Gruppen har gitt seg selv navnet "Gimle-kanalen".

- Det var et morsomt navn vi ga på oss selv da vi var invitert hjem til en homofil SV-politiker. Vi var homser og lesber fra flere politiske parti som blant annet møttes for å diskutere hvordan vi skulle få gjennom en felles ekteskapslov, sier han.

Den såkalte ”Gimle-kanalen” består av blant annet av Håkon Haugli (Ap), Torbjørn Urfjell (SV) Andre Dahl (H) og Bent Høie (H).

- Finnes det nettverk av homofile politikere som samarbeider?

- Nei, det gjør det ikke. Ikke om du mener en organisert gruppering som jobber i det skjulte. Men vi kjenner hverandre. Dette er ikke et større land eller større miljø enn at vi vet hvem hverandre er. Og vi snakker sammen, og vi krangler, sier han til LørdagsMagasinet på TV 2.

47-åringen har valgt å være åpen om det aller meste. Men år vi kommer inn på hvordan han og partneren traff hverandre så blir han mer hemmelighetsfull.

- Hvordan traff dere hverandre?

- Det vet jeg ikke om jeg vil si, ler han.

- Jeg et tror ikke at jeg skal si det på tape, sier han og refererer til LørdagsMagasinets TV-kamera.

- Det er ikke noe hemmelig, men det kan fort misforstås. Men det var ikke på en sauna, undertreker han lattermildt.

Det homofile paret har vært sammen i 19 år, og er fedre til to gutter på 13- og 15 år. Moren er en venninne av Øie og partneren.

- Hva vil felles ekteskapslov bety for dere?

- For oss som par vil det ikke bety så mye juridisk, fordi partnerskapsloven ivaretar veldig mye. Men loven vil bety at skulle det skje noe med mammaen til barna våre så kan vi adoptere dem sammen. Men først og fremst betyr loven at man fjerner skillet og graderingen som ligger i det at man har ekteskap for noen og partnerskap for andre.

Biologi mindre og mindre viktig
- Er det et tema at guttene deres ikke er deres biologiske sønner?

- I hverdagen er ikke det et tema. For guttene og oss er dette et helt normalt far- og sønn-forhold. Etter hvert som tida har gått blir biologi mindre og mindre viktig. Det viktige er at dette er to gutter vi har valgt å være pappaer for og som vi følger opp som pappaer.

På gulvet i stua sitter Kjell Erik Øie og leter gjennom CD-hylla etter en låt som ga ham håp for 28 år siden. Gloria Gaynors ”I Will Survive” får ham til å huske tida før han kom ut av skapet. Ei tid han følte han ikke kunne vise hva han virkelig følte.

- Det er noe med tittelen. ”I Will Survive”. Teksten var sterk da, og kommer fort tilbake til den tiden når jeg hører på den.

Se LørdagsMagasinet på TV 2 kl 1845.