brettspill (Foto: TV 2 hjelper deg)
brettspill (Foto: TV 2 hjelper deg)

Test av brettspill

Påsken er høytid for alle brettspillentusiaster. Men hvilket spill bør du ta med deg på påskeferie?

Påsken står for døren, og store deler av Norges befolkning er i ferd med å rømme til fjells.

Vel fremme på hytta er tv-en ofte tabu, etter skiturene skal det heller leses eller spilles spill. Det er vel og bra det, men du begynner kanskje å bli lei av å dra frem de samme spillene år etter år? Kanskje er det på tide å bytte ut Monopol og Mastermind med andre og nyere spill?

I så fall er det nok å velge i, for hvert år kommer det nemlig ut 100 nye spill på det norske markedet.

I samarbeid med Brettspillguiden.no har vi testet 10 populære brettspill.

For de minste:

Junior Fantasi

Politi og Røvere

Spøkelsestrappen

Penguin

Jumbo Zoo

Selskapsspill for voksne:

Connecto

Luring

Gift Trap

Alias

Fårspiel

I testen har vi tatt hensyn til følgende kriterier:

Estetikk (design, kvalitet, stil)

Tematikk (spennende, interessant, annerledes)

Regler (pedagogikk, klarhet, fullendthet)

Originalitet (konsept, struktur, kreativt)

Spilldynamikk (fungerende, variasjon, tempo, interaktivitet)

Spillglede (intensitet, utfordrende, oppspillende)

Spillverdi (gjennspillbarhet, levetid)

Pris

Her er resultatene:

For barn:

smil-0-
smil-0-

Fantasi Junior
238,-

Fantasi Junior er et morsomt og pedagogisk spill som utvider barnas ordforråd. Barna skal tegne eller mime ulike oppgaver de trekker i kortbunken. Spillerne må derfor kunne lese for å delta. I dette spillet er det også moro for mor og far å være med selv om oppgavene er tilpasset barna. Fantasi Junior er barnas testvinner.

smil-0-
smil-0-

Spøkelsestrappen
299,-

Spøkelsestrappen er et artig spill som utvikler hukommelsen hos spillerne. Dette er en blanding av memory og taktikk, med morsomme komponenter og god spilldynamikk. Spilleren må til enhver tid passe på hvilket spøkelse som skjuler sin brikke, hvis ikke risikerer du å bringe noen andres brikke til topps i den farlige spøkelsestrappen.

smil-noytral
smil-noytral

Politi og røvere
Kr 199,-

Politi og røvere passer best til barn i alderen 4-7 år. Spillet har lenge vært en favoritt blant svenske barn, nå er spillet endelig i Norge. Politi og røvere har artige komponenter og et spennende tema, men får trekk for å være litt lite nyskapende.

smil-noytral
smil-noytral

Jumbo Zoo
Kr 198,-

Jumbo Zoo er godt likt av barna, og er en favoritt blant de aller yngste. Men spillet blir fort gjentagende og har derfor litt kort levetid.

smil-surt
smil-surt

Penguin
Kr 150,-

Penguin havner på en soleklar sisteplass. I Penguin er det om å gjøre å stable små pingviner oppå hverandre, men brikkene er svært vanskelige å stable for de minste. En regelfeil gjør dessuten spillet totalt ubrukelig og uspillbart. Styr unna!

For voksne:

smil-0-
smil-0-

Gift Trap
Kr 275,-

Øverst på listen finner vi Gift Trap. Dette er en helt ny og utrolig morsom måte å spille spill på. Her gjelder det å gi gaver til medspillerne dine som du tror de vil bli glade for. Spillet skaper god stemning og morsomme diskusjoner om de utroligste ting. Gift Trap er vår testvinner.

smil-0-
smil-0-

Fårspiel
199,-

På andre plass finner vi Fårspiel. Dette er et morsomt ordspill med og om adjektiver. Her er det ingen fasit, så det kan bli mange og opphetete diskusjoner. Spillet har høyt tempo og skaper mye moro rundt bordet.

smil-noytral
smil-noytral

Alias
249,-

Alias er et artig spill der du skal forklare et oppgaveord i løpet av et minutt uten å bruke selve ordet. Her gjelder det å uttrykke seg enkelt og tydelig før tiden er ute. Spillet er morsomt, men få oppgaver gjør at du raskt lærer deg bunken, dermed har spillet begrenset levetid.

smil-noytral
smil-noytral

Connecto
339,-

Connecto er et ordspill der det gjelder å fylle inn manglende ord i sangtekster, titler, sitater o.l
I tillegg skal du satse sjetonger på hvor mange ord du tror du klarer å huske. Spillet er morsomt nok, men det har til tider litt for vanskelige oppgaver.

smil-surt
smil-surt

Luring
Kr 299,-

Luring havner nederst på listen av selskaps-spill for voksne. Dette er et klassisk terningsspill der du må være god til å bløffe og avsløre andre bløffamkere. Liker du terningsspill og oddsregning er Luring spillet for deg, hvis ikke styr unna.