thomassen kone ny3 680x383
thomassen kone ny3 680x383

- Jeg savner flere svar

Carsten Thomassens samboer fikk ikke svar på alle spørsmålene hun hadde under høringen om Kabul-saken på Stortinget onsdag.

Carsten Thomassens samboer, Ellen Hofsvang, sier hun mangler svar på hvorfor beskjeden om at det hastet med å få Carsten til sykehuset ikke kom frem

- Jeg føler ikke at bildet er særlig utfylt når det gjelder akkurat dette, sa Hofvang etter høringen.

Vil ha ny høring
Etter forklaringer fra tre statsråder manglet fortsatt mange svar, og kontrollkomiteen vurderer nå å innkalle PST til en egen høring.

- Alle statsrådene sier i kveld at de har forholdt seg til PSTs råd og instrukser, derfor ser vi det som nyttig å få deres vurdering inn, sa leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Lodve Solholm.

- Helt ubegripelig
Stortingets visepresident Carl I. Hagen var skeptisk til Støres forklaringer.

- Hvorfor forberedte man ikke hentingen av de to skadde mye bedre, når dere visste at det var kjøretøy på vei? Hvorfor føreren av SISU-bilen ikke fikk beskjed om at Thomassen måtte hentes, er for meg helt ubegripelig, sa Hagen.

Skjerper sikkerheten
Tidligere i høringen fortalte Støre at sikkerheten skal forbedres og at det arbeides med å oppdatere planverket i lys av å styrke evnen til å håndtere fremtidige krisesituasjoner.

- Vi vil være mer restriktive med å legge ut informasjon om reiseplaner på internett når reisene går til utsatte områder. Det vil bli etablert en tettere kontakt mellom PST og UD når det gjelder mer langsiktige reiseplaner, sa Støre.

Utenriksministeren fortalte at det også vil bli utarbeidet et mer standardisert opplegg for informasjon om sikkerhet og beredskap til medfølgende presse.

- Det vil bli ansatt en sikkerhetsrådgiver ved ambassaden i Kabul og vi skal opprette en stilling som sikkerhetskoordinator i UD, sa Støre.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

- Gjorde det vi kunne
I arbeidet med å bistå Carsten Thomassen og Bjørn Svenungsen fortalte en preget Støre at alle gjorde det de kunne.

- Jeg vil gi honnør til journalistene rundt Carsten Thomassen for alt det de gjorde for å pleie og redde han. Det står stor og varig respekt av deres innsats, sa Støre

Videre fortalte Støre at de som hadde ansvaret i UD gjorde det de kunne får å bistå de sårede nordmennene.

- Jeg vil avvise enhver antydning om at det skal ha blitt gjort forskjell på dem. Alle gjorde det de kunne med de midlene de hadde tilgjengelig.
Likevel må vi leve med resultatet. Seks mennesker mistet livet og like mange ble alvorlig såret, sa utenriksministeren.

- Skulle tatt telefonen
På spørsmål om hvorfor det tok 40 minutter før evakueringspersonalet fikk beskjed om de to skadde nordmennene, svarte Støre at det ble tilkalt ambulanse fra to hold allerede før de viste at noen var såret.

- Dette var noe ambassaden instinktivt gjorde da vi viste det var en krise, sa Støre.

Han forteller at den pansrede sykebilen, SISU, skulle gi telefonkontakt til PST-lederen ti minutter før ankomst til hotell Serena.

- Det var amerikansk medisinsk hjelpepersonell til stede, så vi trodde ikke det var avgjørende å opprette kontakt mellom journalistene og SISU`en. Denne telefonen skulle vi selvfølgelig gjerne ha tatt, sa Støre.

En preget utenriksminister vedgikk at det var problemer med krisehåndteringen.

Støre sier det er vondt å vite i ettertid at Carsten Thommassen bare var 30 meter unna en ventende hjelpebil.

Fredrik Græsvik forklarer seg i høringen etter Kabul-angrepet. (Foto: Stortinget)
Fredrik Græsvik forklarer seg i høringen etter Kabul-angrepet. (Foto: Stortinget)

Måtte forklare seg
Blant dem som møtte for å svare på spørsmål i kveld var forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, utenriksminister Jonas Gahr Støre og justisminister Knut Storberget.

TV 2-journalist Fredrik Græsvik og VG-fotograf Harald Henden møtte også, i tillegg til Norges ambassadør i Kabul da angrepet fant sted, Jan Erik Leikvang.